ARTIKEL

Bas Beluistert Highend 2002

Sebastiaan de Vries | 14 mei 2002

Voor het eerst in mijn leven ga ik naar een buitenlandse hifi beurs. De laatste twee jaar zijn sowieso een verandering in mijn hifileven, daar ik daarvoor nooit naar audiobeurzen ging. De Firato tijd, die volgens mij erg leuk geweest moest zijn, heb ik nooit meegemaakt.

Highend 2002 wordt gehouden in het grote Kempinski hotel in Frankfurt. Volgens mij is het hele hotel gebruikt voor deze beurs. Het is te vergelijken met de VAD, alleen dan hebben we hier vier keer de oppervlakte van de VAD, verdeeld over vier verdiepingen. Eigenlijk vinden we alle gangbare, (en ook wat onbekende) merken op Highend 2002. Zo’n beurs is een goede kans om in een (of meerdere) dag(en) heel veel te kunnen beluisteren van het aanbod op hifi gebied.

Mijn zeer gewaardeerde collega’s van hifi.nl hebben de afgelopen dagen een zeer compleet overzicht gemaakt, waarbij ze volgens mij van letterlijk elke kamer een foto hebben gemaakt (verslag binnenkort online op HiFi.nl – redactie). Ik was slechts een dag aanwezig, en van mij krijgt u als toevoeging een beknopte luisterimpressie van een aantal kamers waar ik heb geluisterd.
Ik was overigens niet alleen, maar werd vergezeld door de forumleden Frank Derks, en Paul Oosterbeek, die bereid was om voor ons te rijden. Nogmaals bedankt Paul.

Zoals u van mij gewend bent met beurzen, geef ik van boven naar onder een beschrijving en indruk van de merken die ik heb gehoord. Al moet ik eerlijk van te voren aankondigen dat de nadruk een beetje op de weergevers ligt.

Let’s begin :-)

Canton/Burmester

Als Primeur voor het Duitse Canton werd er in deze ruimte gespeeld met de nieuwe Canton Karat Reference 2 DC weergever. Dit is het nieuwe top of the line model. De zijwanden lopen van elkaar af, zodat het achterpaneel breder is dan het front. Dit om staande golven te voorkomen. Het is een driewegsysteem, met een d’Appolito opstelling voor het mid/hoog. De 18 cm middentoners zijn van een aluminium magan membraam, evenals de 25 mm dome voor het hoog. Het laagsysteem bestaat uit een zijwaartse 31 cm cellulose/Graphit woofer. Deze wordt via een ingewikkeld intern vijfkamersysteem gekoppeld aan een passieve 31 cm. woofer aan de andere zijde. De weergevers zijn 120 cm hoog en ruim 54 cm diep. Het frequentiebereik wordt geclaimd van 18 tot 30,000 Hz.
De Canton’s worden aangestuurd door de Burmester 911 mk3 eindversterker die zijn signaal weer krijgt van de 001 cd speler, met riemaandrijving.

De klank klinkt op het eerste gehoor chique en fraai doortekend, alleen het laag klinkt wat te dik in deze ruimte, en het tophoog is niet los genoeg en komt een beetje agressief op je af. De diepteplaatsing is weer fraai, evenals het weergeven van zeer kleine details. Ik zal ze zeker in de toekomst nog een keer gaan beluisteren, om te kijken hoeveel deze weergever in zijn mars heeft.
De prijs van de Cantan Karat reference DC is 3.950,- EUR p/st.

Meer info:
www.canton.de
www.burmester.de

Dali Euphonia

Een totale verrassing voor mij was de nieuwe Dali Euphonia lijn. Deze highend weergevers komen in het segment tussen de Dali Grand serie en de immens grote Megaline.
De afwerking is echt van topklassenniveau, en er zijn zo goed als geen parallelle wanden. De zijkanten lopen gebold naar achteren, evenals de bovenkant. Om het gevoel van topklasse verder te benadrukken, zitten er aan de achterzijde zeer fraaie drie paar grote WBT terminals. Het systeem kan dus getriampt en triwired worden aangesloten. Uit de Euphonia serie krijgen wij het topmodel MS-5 te horen, die afwisselend wordt gedemonstreerd met het Duitse Audionet, en voor mij onbekende buizen apparatuur.
Het is een vierweg systeem, met bijzondere aandacht voor nieuwe formaten als SACD en DVD-Audio. Vanaf 17,000 Hz. wordt namelijk een zeer snelle bandtweeter ingezet. Het lijkt er trouwens op, dat bandtweeters weer in de hifimode komen, maar dit terzijde. Het systeem is 125 cm. hoog en meer dan anderhalve meter diep. Frequentie bereik is 31-28,000 Hz. +/- 3 db.

Bij het luisteren viel de grote dynamiek en de snelle impulskracht van het laag op. Met grote controle en beheerste kracht worden grote paukaanslagen op het luisterend publiek afgeschoten. De weergevers hebben behoorlijke drive. De afbeelding is los en fraai in laagjes. Echter het vocaalgebied klinkt ietwat geknepen, wat vooral opviel met mannelijke stemmen. De zanger stond niet tastbaar in de ruimte, en kwam er wat geforceerd uit. De weergave komt ook licht agressief (lees geknepen) over. Let wel, er werd toen gedemonstreerd met voor mij onbekende buizenapparatuur en misschien doet dit probleem zich niet voor met fraaie solid-state apparatuur. Ook deze Dali moeten we in de gaten houden, want volgens mij heeft deze de potentie om enorm goed te presteren. De prijs is mij nog onbekend.

Meer info:
www.dali.dk
www.audionet.de


EDITORS' CHOICE