NIEUWS

Vroegâh - Publicatie week 13

Redactie HiFi.nl | 26 maart 2009

Vroeger was alles beter. De generatie die dat nog wel eens durfde te roepen is langzaam aan het uitsterven, maar als u onze voorpagina van deze week eens goed bekijkt ligt de beschuldiging van nostalgisme natuurlijk op de loer. Daarom ga ik het hier zometeen lekker over digitaal hebben.

Vroegâh moest je lang wachten voor je naar de radio kon luisteren. Want als je die aanzette moest hij eerst opwarmen. Als het ding dan uiteindelijk, met veel gesuis en gebrom, tot leven kwam was je overgeleverd aan de keuze van  mensen die – in verre, exotisch genaamde oorden – de programma`s maakten. Veel muziek was er niet in die tijd, soms een vrolijk orkestje of een zanggroepje, maar de hedendaagsche muziekconsument die chronisch lijdt aan keuzestress zou er niet veel mee kunnen.

Vroegâh draaide je, als je zelf je muziek wilde uitkiezen, een langspeelplaat. Ouderen-van-dagen herinneren zich nog wel de breekbare 78-toeren platen, waarbij je met een dikke stalen naald de klanken uit de groef moest schrapen. De oudere jongeren draaiden elpees, die je halverwege moest omdraaien (hippe vogels die nog wel eens een stickie rookten hadden zich, met vooruitziende blik, een platenspeler aangeschaft die vanzelf stopte na één plaatkant).

Vroegâh sloot je de luidspreker(s) aan met zo dun mogelijk lampensnoer. Later (sorry: latâh) moesten daar een soort scheepstrossen voor worden aangeschaft. Om over de duimdikke interlinks nog maar te zwijgen. Je telde vorig jaar als audiofiel echt niet mee als je niet tenminste vier verschillende mysterieuze potjes en flesjes op het hifimeubel had staan met smeerseltjes en balsempjes waarmee de weergave verbeterd kan worden.

En daarom hebben we afgelopen week op kantoor een volledig digitaal systeem van Sonos geïnstalleerd. Grotendeels draadloos, en altijd meteen klaar voor gebruik. Geen poespas, aansluiten en spelen, want het is bijna (ik zeg; bijna!) plug-and-play. We luisteren vandaag al de hele dag naar de radio. Internetradio wel te verstaan. De keuze uit verschillende zenders is schier onbeperkt, en er is geen genre te bedenken, of er is een gespecialiseerd station dat 24 uur per dag één soort muziek uitzendt.

En stelt u zich de magie eens voor van het in de lijst vinden van een radiostation dat uitzendt vanaf Antarctica (!). Of uit Puerto Rico, of uit...ga zo maar door. En de kwaliteit is, zeker voor dagelijks gebruik, meer dan goed. Ik zal niet ontkennen dat ik op deze plek ook wel eens een vlammend betoog heb gehouden voor ongecomprimeerde muziek. En daar sta ik nog steeds achter. Maar het gebruiksgemak (en het navenante plezier) dat zo`n digitaal systeem kan schenken is toch aanstekelijk. Setje voor thuis? Laat maar komen hoor!

Voor onze publicatie van deze week hebben we een recensie over een bijzonder Japans aftastelement, en een fraaie Engelse luidspreker. Een verslag van de Analoge Dagen bij Audio Selectief in Sneek, en – liefhebbers hebben er lang op moeten wachten – het tweede deel van het buizenversterker zelfbouwproject. Plus weer een aantal interessante muziek- en filmbesprekingen, een nuttige hifi-tip, en een fraaie lezersset.

O ja, voor ik het vergeet: u komt toch wel naar Rotterdam komend weekend? De Doelenshow, weet u nog? Met bijna dertig merken en importeurs, lezingen, demonstraties, live-muziek, acht verschillende hifi-magazines, drie winkels, trombonefestival, maar ook Pluijmgraaff luistershow in Grand Café Engels. Lekker door kamertjes struinen waar aardige mensen leuke muziek leten horen, een boom opzetten over plaatjes draaien, cd`tje kopen, een beetje met muziekminnende leeftijdgenoten mijmeren over vroegâh, kortom: ouderwets gezellig!

Tot komend weekend, of anders gewoon weer tot volgende week,
Max Delissen
HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Transfiguration Axia element
Onbekend maakt onbemind. Zou dat de reden zijn, dat ik lang heb moeten zoeken naar informatie over een Transfiguration Axia element? Kennelijk is de productie van Transfiguration niet erg groot, slechts in een handvol landen worden de elementen geïmporteerd. Waaronder Nederland, waar Hansted Audio de vertegenwoordiger is. Lang geleden vroeg ik Jesper Hansted naar de Aria, de voorloper van de Axia. Die heb ik nimmer in huis gekregen. Met de komst van de Axia wilde ik daar verandering in brengen. Hetgeen lukte en tot nu toe kunnen het element en ik heel goed samenleven.

Spendor Audio Systems A5
De Spendor A5 is een ruimtebesparende en tijdloze verschijning met de vertrouwde Spendor bouwkwaliteit die qua klankmatige eigenschappen gedeeltelijk een nieuwe weg inslaat.


Achtergrondartikelen

Analoge Dagen 2009; Terug in Sneek
Ieder jaar is het weer uitkijken naar de Analoge Dagen van Audio Selectief in Sneek. Niet alleen omdat het er vaak erg gezellig is en er een soort rust heerst die je zelden tegenkomt op een audioshow, maar ook vanwege de analoge “snoepjes” die met veel plezier aan het bezoekende publiek worden getoond.

Bouwverslag buizenversterker - deel 2: Het ontwerp de voeding
Gebaseerd op de beschreven klankmatige eigenschappen van de versterker in het boek van Menno, heb ik de keuze gemaakt voor een set mono-eindversterkers met de EL34 buizen in balans. In het ontwerp zijn geen exotische buizen of dito componenten gebruikt, maar gangbaar, betaalbaar en makkelijk verkrijgbaar materiaal. Het ontwerp zelf is ook erg functioneel, geen toeters en bellen, maar alleen het noodzakelijke om goed te kunnen functioneren.


Tip

Betere Naalddrager gebruiken
Moving Coil (MC) aftasers zijn niet weg te denken uit de audiofiele vinylsferen maar het zijn de Moving Magnet (MM), Moving Iron (MI) en Moving Permalloy (MP) aftasters die door de meeste platofielen worden ingezet. MM, MI en MP elementen leveren een relatief hoge signaalspanning en ze hebben een lagere instapprijs dan MC`s. In de meeste gevallen zal het dynamische gedeelte van een MM/MI/MP element (oftewel het cantilever met de naaldtip en het inductiemetaal) verwijderbaar zijn. Dankzij die constructie bieden dergelijke elementen een potentieel opwaarderingspad wat helaas vrij weinig wordt bewandeld.


Muziek- en filmrecensies

Cyminology As - Ney (CD) 
Wereldmuziek meets jazz. De culturele achtergronden van de leden van het Berlijnse kwartet rond zangeres Cymin Samawatie zijn divers, en dat is te horen. Haar eigen ouders komen uit Iran en ze heeft zich verdiept in haar culturele herkomst. De teksten in het Farsi zijn deels van eigen hand, maar ook bestaande poëzie uit de dertiende en veertiende eeuw werd gezet op welluidende muziek die in alle opzichten het stempel ‘typisch ECM’ verdient.  

Marvin Gaye Let`s Get it On (LP)
De titels lijken op elkaar, maar drukken meteen goed het verschil uit tussen de twee legendarische albums van Marvin Gaye uit begin jaren 70 die een opknapbeurt kregen van het Mobile Fidelity Sound Lab. What’s Going On is een bezorgde vraag die gaat over de toestand van de wereld. Let’s Get it On een uitnodiging met een niet te missen seksuele lading.  

Till Brönner - Rio (LP) 
Samba, bossa nova en jazz. Nee, ik heb het niet over saxofonist Stan Getz. Tientallen jaren later biedt de nieuwe dubbel lp Rio van de Duitse zanger/trompettist Till Brönner alles wat je op grond van de titel mag verwachten, en meer. Dat meer zit hem in de bijdragen van enkele voor de hand liggende - en meer nog van enkele onverwachte - internationale gasten.

Amy Macdonald - This Is The Life (LP)
Nauwelijks 21 jaar oud is Amy Macdonald nu en alleen al in Groot-Brittannië behaalde ze na vijf dagen ‘goud’ voor haar debuutalbum This Is The Life. Inmiddels is ook Nederland helemaal om en heeft het titelnummer van dit album - dat nu op lp uitgebracht is - nummer 1 in de hitlijsten gestaan.  

America - America (LP)
Dewey Bunnell, Gerry Beckley en Dan Peek. Zoons van in Londen gelegerde Amerikaanse militairen en Engelse moeders. Zo naast elkaar gezet zeggen deze namen u misschien niets. Tezamen vormen zij echter de groep America en dan moet er iets beginnen te dagen. Alhoewel, misschien heeft u de titel A Horse With No Name nodig alvorens u er enige associatie mee heeft.  

Gonza The Spearman
 (DVD film)
Samoerai in vredestijd zijn is als schaatsen hebben op een opgewarmde planeet: zinloos. Om je in de 18e eeuw een beetje staande te houden als elite was goed kunnen speervechten niet genoeg. In de tijden dat er niks te vechten viel werden cultuurverschijnselen als kalligrafie, bloemschikken en de verfijnde rituelen van de theeceremonie belangrijke middelen om in aanzien te staan, zeker ook bij de vrouwen.


EDITORS' CHOICE