ARTIKEL

VAD: Home Cinema 1


Bjorn Mateijsen | 19 oktober 2003

Epson

Wandelend over de VAD Show wordt wederom duidelijk dat projectie in de wereld van de home-cinema steeds meer voet in de aarde krijgt. Daarbij wordt duidelijk veel aandacht besteed, niet alleen aan de projector, maar ook aan de omstandigheden waarin de beeldkwaliteit het meest optimaal is. Zo wandel je in de kamer van Epson direct in een goed verduisterde ruimte. Hier zijn 2 opstellingen neergezet, met direct ook de noviteiten van Epson. De belangrijkste opstelling is de primeur van Epson, de TW200 Dreamio. Een breedbeeld LCD projector met een resolutie van 1280 x 720 pixels, een contrastratio van 1:800 en 1400 ansi lumen. Er wordt op een Projecta matwit doek van M-kwaliteit geprojecteerd en de achtergrond is bekleed met zwarte gordijnstof. De projector heeft door ITC hometheater een ISF kalibratie ondergaan. De ISF kalibratie zorgt voor het instellen van de grayscale, de kleurtemperatuur van het geprojecteerde beeld. Het resultaat van de ISF kalibratie zorgt voor een beeldkwaliteit zoals de regisseur deze bedoeld heeft.

VAD Show 2003 (c) Xingo

Bij de Epson TW200 wordt door deze projector een goed beeld neergezet, waar de dynamiek van de kleuren en de diepte van het geprojecteerde beeld het meest opvallen. De theaterstand zorgt tevens voor een zeer laag geluidsniveau van de ventilator, slechts 28 db., volgens opgaaf van Epson. De deinterlacer, progressive scan chip, is van Pixelworks. De prijs/ kwaliteit verhouding van de Epson TW200 is zeer interessant, de projector zal een adviesprijs krijgen van 2500 Euro. Bij de tweede opstelling staat de Epson TW10 Dreamio projector.  Dit is een instapmodel in de home-cinema lijn van Epson. Een breedbeeld LCD projector met een resolutie van 854 x 480 pixels, met een contrastratio van 700:1 en 1000 ansi lumen. Ook bij deze projector valt de stilheid op. De adviesprijs van deze projector is ongeveer 1400 Euro.

VAD Show 2003 (c) Xingo

B & W Loudspeakers

Een belangrijke presentatie vindt plaats bij B & W Loudspeakers, de introductie van de nieuwe 700 luidspreker serie. Met gepaste trots is dan ook voor een zeer ruime opstelling gekozen van 4 maal de 703 vloerstaande luidspreker, de HTM7 center en de ASW 800 subwoofer. De 703 luidspreker is een 3-weg systeem, met de typische kevlar/ papier woofers die we kennen van deze fabrikant. Voor de aansturing is gekozen voor de nieuwe RSP1098 processor van Rotel, waarbij de eindversterking ook door het zelfde merk is geplaatst. Voor de frontkanalen is gebruik gemaakt van de 2-kanaals 1080 eindversterker, 2 x 200 watt, en voor de overige surroundspeakers stond de 1095 5-kanaals eindversterker ter beschikking. De DVD-speler is de RDV1060 progressive  scan DVD/ DVD-Audio speler. De RSP1098 processor voorversterker is één van de noviteiten van Rotel, vanuit de Rotel gedachte een  balanced design concept 7.1 multikanaals processor, waarbij de besturing van de processor volledig te bedienen is via het TFT scherm in deze processor. De processor codeert naast de bestaande surroundformaten, tevens DTS-ES (matrix en discreet), DTS 96/24, Dolby Prologic II en HDCD. Voor de projectie staat de JVC D-Ila projector, met een Stewart Grayhawk projectiedoek ter beschikking. Deze opstelling gaf tijdens de demonstratie een prachtige muzikale rust weer, maar tevens geraffineerd dynamisch kan uithalen.

VAD Show 2003 (c) Xingo

Naast deze introductie geeft B &W in samenwerking met Polyhymnia een educatieve demonstratie over klassieke opname in zowel stereo als multikanaals. De set die hiervoor ter beschikking staat is van hoogstaand niveau. Men heeft gekozen om een gelijke multichannel luidspreker neer te zetten, de Nautilus Reference 800. De eindversterking is deels gevuld door de Classé Omega monoblokken. De SACD speler die ter beschikking staat is de SACD1000 van Philips. Jean-Marie Geijsen van Polyhymnia heeft een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd en gewerkt met vele internationale klassieke artiesten,waaronder Andrea Bocelli, Ricardo Muti, J.E.Gardiner en Valeri Gergiev. Jean-Marie geeft met verschillende opnames zowel in stereo als de remastering naar een multikanaals variant. Deze uitzonderlijke educatieve demonstratie is met weinig woorden te omschrijven en kan slechts door emoties worden uitgedrukt.

VAD Show 2003 (c) Xingo

EDITORS' CHOICE