ARTIKEL

VAD: Domotica/Home Automation


Garmt van der Zel | 21 oktober 2003

Beeldt u zich in: u komt ’s avonds thuis en de garagedeur opent voor u, de weg naar uw voordeur wordt verlicht, de gordijnen sluiten automatisch, de sfeerverlichting in de woonkamer schakelt aan, uw favoriete muziek begint te spelen en de Jacuzzi warmt op in de badkamer… Geen overbodige luxe, maar bereikbaar comfort!

Waar ‘home automation’ eerst een niche markt was voor de doe-het-zelver of de rijken, zien steeds meer fabrikanten en consumenten in dat gemak in bediening van licht, audio, video en eigenlijk alle andere zaken die op het lichtnet zijn aangesloten gewoon het comfort van bedienen en wonen kan vergroten en dat in ieder budget. Was vroeger alleen X10 (bediening via lichtnet) een optie voor aan- en uitzetten van apparaten en dimmen van lichten, zijn er nu complete systemen die via CAT5 netwerkkabels of simpele 2-aderig snoer en door het huis gedistribueerde bedieningspanelen werkelijk alles kunnen bedienen wat u wenst en ook op vastgestelde tijden zeer complexe handelingen kunnen verrichten met 1 druk op de knop.

De moderne opzet van veel audio-apparatuur met o.a. RS232 in- en uitgangen zorgt vrijwel in alle gevallen voor een vrij eenvoudige integratie met home automation systemen en gedistributeerde audio- en video. Zogenaamde ‘music servers’ kunnen worden gebruikt voor opslag van muziek van CD of MP3 en multi-room mogelijkheden op dezelfde apparatuur geeft zelfs de mogelijkheid in verschillende delen van het huis verschillende muziek- of beeldweergave te realiseren. Zelfs aan video-servers wordt op dit moment gewerkt, zodat u uw DVD`s centraal opgeslagen zonder op te staan naar een DVD-kast kunt kiezen uit een interactief menu op uw beeldscherm. Het interessante van dit alles is uiteraard de enorme diversiteit van mogelijkheden: de enige grens is uw eigen fantasie.

Transtec

Deze importeur is op dit moment op een zeer serieuze manier bezig met home automation. Zij bieden een ‘one stop’ oplossing voor bedieningssystemen die zoveel mogelijk samenwerken met bestaande audio/video apparatuur, maar ook zijn er contacten met de bouwindustrie voor het integreren van bekabeling in de bouwfase. Installaties worden niet uitgevoerd door Transtec zelf. Zij coördineren en adviseren en leveren een ruim gamma aan produkten. Er is samenwerking met Eaton/Holec, die domotica-systemen maakt voor bestaande- en nieuwbouw. Verder het merk Vantage, dat units levert voor o.a. het aan-/uitschakelen van verlichting en andere lichtnet-aangesloten apparatuur vanuit een centrale controller, die via een 2-draads connectie het hele huis onder controle brengt. Er is een groot aantal mogelijke manieren van bediening: via infrarood, een gekleurd touchscreen, een toetspaneel of PC.

VAD Show 2003 (c) Xingo

Door de modulaire opbouw kunt u kiezen voor een systeem waar u zelf het best mee overweg kunt. Zelfs thermostaten en regenmeters zijn leverbaar, die op basis van weersomstandigheden o.a. zonneschermen en airco’s aansturen. Kijk op de Vantage website voor de mogelijkheden (http://www.vantage.com) of neem contact op met Transtec voor meer informatie of een demonstratie. Meer naar audio neigend wordt het merk Russound geleverd (http://www.russound.com), dat multi-source en multi-zone systemen maakt, van simpele volumeregelingen en inbouwspeakers tot bedieningspanelen voor 6 bronnen en 6 zones. Transport van audio- en video-signalen en voeding geschiedt m.b.v. CAT5 kabels. Verder het merk Imerge (http://www.imerge.co.uk), dat met hun SoundServer S2000 een prachtig apparaat op de markt zet, dat CDs afspeelt, maar deze ook op kan nemen op een interne harde schijf van 80 of 160 Gbyte. Ook MP3s kunnen worden opgenomen en alle opgeslagen muziek kan worden afgespeeld in drie onafhankelijke zones. Met de Imerge NP200 Network Audio Player kan via een lokaal netwerk audio worden ‘gestreamed’ naar andere delen van het huis. Legt u in uw huis een draadloos netwerk aan, is dit zelfs te doen zonder kabels!

VAD Show 2003 (c) Xingo

Een uitleg van alles is hier onmogelijk, maar ik raad u beslist aan eens bij Transtec langs te gaan en u de systemen te laten demonstreren in de eigen demo-ruimte in Rotterdan, of mail Johan de Groot, specialist bij Transtec op het gebied van Home Automation en Domotica (johan@transtec.nl).

HomeWorx

Deze nieuwe vertegenwoordiger voert een beperkt, maar toch vrij compleet gamma aan home automation produkten, zoals het Elan Home Systems (http://www.elanhomesystems.com), een audio/video distributiesysteem, bestaande uit o.a. multi-kanaals eindversterkers, inbouwluidsprekers, multi-room controller, Digital Music Server, volume controllers, inbouw infrarood ontvangers en een zeer mooi touch panel (zowel een in-wall als desktop model). De touch panels kunnen naast een verscheidenheid aan apparaten bedienen ook de gekozen video-bron tonen en het signaal van evt. video-camera’s. Besturingssignalen lopen via video-coax kabels, alsmede de audio- en videosignalen. Bijzonder is dat de audio-signalen ‘gebalanceerd’ worden getransporteerd, wat een storingsvrij geluid garandeert tot 100 meter. Met het merk Leax (http://www.leax.co.uk/) wordt een systeem geboden voor bediening van alle vormen van licht. Uiteraard heeft dit systeem weer een interface met het Elan systeem. Als additionele produkten worden van Future Automation plasma/projectorliften geleverd en op afstand bedienbare gordijnrails van Silent Gliss.

VAD Show 2003 (c) Xingo

De systemen bleken op de beurs reeds goed te werken. HomeWorx claimt zelf al een 9-tal projecten te hebben afgerond, met veel andere prospects, die zich ook bevinden in de aannemersmarkt. Tevens zijn zij lid van de CEDIA (Custom Electronic Design & Installation Association). Ze zijn gevestigd in Zoetermeer en u kunt hen mailen voor vragen via info@homeworx.nl.

EDITORS' CHOICE