ARTIKEL

VAD: Stereo 5


René van Es | 22 oktober 2003

De VAD show 2003 bracht voor mij een driedaagse uitputtingsslag om alles te zien wat er te zien was en alles te horen wat er te horen was. In tegenstelling tot voorgaande jaren dit keer meer aandacht voor het oude vertrouwde stereo geluid in plaats van veel home cinema en beeld. Beeld was heel vaak uitsluitend ter ondersteuning en daar lag niet de nadruk. Of ik ben in de verkeerde kamers geweest?

Blij ben ik wel met de opleving van het zoeken naar een echt goede weergave. Dat importeurs daar alles aan doen verdient een vette pluim. Wat te denken van Wilson Audio, Perreaux, Audiodata, Beauhorn en Quad (de oude versie) om maar eens wat merken te noemen.

Mijn showverslag (in drie delen) begint hieronder. Ik wens u veel kijk- en leesplezier.

B & W Nederland

De mini trip start bij Bowers & Wilkins Nederland waar een meer dan uitstekende SACD meerkanaal demo werd gegeven. In de wandelgangen hoorde ik vaak het commentaar dat het de beste SACD weergave was die men tot nu toe had gehoord. En dat is knap in een zaal die voor congressen is bedoeld en niet voor muziekweergave.

Rondom de 5.1 set de nodige Rotel nieuwtjes. Paradepaard RSP-1098 voorversterker/processor stond er nu in de definitieve versie. Rotel is naast de heel dure merken voor zover ik weet de enige die zo handig is een beeldscherm in de processor in te bouwen. Om de voorversterker te voeden heeft Rotel onder meer de RDV-1060 dvd speler die alle formaten aan kan met uitzondering van SACD. De reden daartoe heeft niets te maken met de keuze voor een medium maar wel voor de keuze beter één weergave te optimaliseren dan alle formaten in mindere kwaliteit weer te geven. Wie kleiner en compact uit wil zijn doet een goede keus aan de RSDX-02 receiver die 5.1, een DVD speler en afstandsbediening combineert voor 1500 euro.

VAD Show 2003 (c) Xingo

De luidsprekerlijnen van B&W zijn deels vernieuwd, deels uitgebreid. De 700 serie bestaat uit 5 modellen oplopend in formaat en aangevuld met twee types subwoofer, een center en surround speakers. Helemaal nieuw in de 600 serie de DS-6 die omschakelbaar is van dipool naar bipool. En zich zo in elke ruimte en onder elke omstandigheid van de juiste kant laat zien.

VAD Show 2003 (c) Xingo

Classé tenslotte draait mee in het topsegment met de betaalbare CDP-10 cd speler. Alleen cd en dat voor 2500 euro. Hij geeft voor die som wel een uitstekende weergave van uw vertrouwde cd.

VAD Show 2003 (c) Xingo

Bissiness

Wie doorloopt komt terecht bij Bissiness die met Polk Audio behoorlijk de aandacht trok. Spelend op Opera Audio elektronica werd zowel de LSI-15 als de RTI-12 aan het publiek getoond. Naast de twee grote vloerstaanders stonden de PSW subwoofers met versterkers van resp. 100, 200 en 300 watt. Wie speakers in de wand wil wegwerken kan de In-Wall units van Polk gebruiken. Anatek stond wat zwijgzaam in een hoekje en maakte tijdelijk plaats voor Opera Audio. Zowel een cd speler als een SACD speler zijn beschikbaar, net als een range versterkers die zonder uitzondering met buizen werken. Bissiness werkt samen met Hifi Conseil Prestige uit Brussel als het gaat om Opera.

VAD Show 2003 (c) Xingo

Zelf showde Hifi Conseil een Ocellia speaker die is opgebouwd met PHY-HP units. De kast is maar 2,5 mm dik en wordt stijf gehouden door een patroon van dunne braces. Volgens de ontwerper een manier om kastresonanties te beperken. Als er al een resonantie optreedt, stopt die vrijwel direct door de geringe massa. Demping kan geheel achterwege blijven en het rendement is hoog.

VAD Show 2003 (c) Xingo

Speakers waren ook te bewonderen van Beauhorn en Loth-X. Allemaal hoog rendement en het meest geschikt voor 300B SE. Ondanks dat veel bij Hifi Conseil gebaseerd is op oude techniek stond er de Audio-Synthesis DAX d/a converter die de mogelijkheid openlaat om SACD aan te sluiten op digitaal niveau. Audio-Synthesis is vooral in de UK erg beroemd om de dac’s en de verwachting is groot naar de prestatie. Wie niet naar Brussel wil kan via Bissiness meer informatie krijgen of via www.ocellia.com voor de PHY-HP gebaseerde kasten.

 VAD Show 2003 (c) Xingo 

Tannoy

Wat minder grote en spectaculaire uiterlijkheden bij Tannoy. Die liet trots de award winner Sensys DC1 zien met zijn familieleden. Leverbaar in de kleuren zwart, rosewood en maple. De coaxiale unit zorgt voor een puntbron weergave en zoals het hoort bij Tannoy staat er een supertweeter boven op de kast.

VAD Show 2003 (c) Xingo

Aansturing zou mooi kunnen met de lijn van Myryad die een processor combineert met een dvd speler in één apparaat met de naam Cameo Theatre. Met de Cameo power amp bent u 4400 euro kwijt. Lager in prijs zijn bestaande Myryad apparaten die een nieuw uiterlijk gekregen hebben.

VAD Show 2003 (c) Xingo

Tannoy grossiert in awards omdat ook REL in de prijzen viel. De Q-150 is Product op the year geworden bij What HiFi. De trend is lichte kleuren en dus is ook Rel leverbaar in zilver.

Van den Hul, ondersteund door Ruud Jonker op de beurs, heeft een nieuwe kabel in de budget serie, de Clearline die maar 3 euro de meter kost. Voor video is er de Videoline van 5 euro. De prijzen van de kant-en-klare kabels waren nog niet bepaald.

Speakerland

VAD Show 2003 (c) XingoWie bereid is de handen uit de mouwen te steken kan nog altijd vele euro`s besparen op luidsprekers door ze zelf te bouwen. Al jaren is zelfbouw een onterecht ondergeschoven kindje, terwijl een topproduct haalbaar is. Speakerland liet op de VAD Show zien met onder andere de Ultimo, die geheel gebaseerd is op Scanspeak units. Een 2-weg systeem met zeer geavanceerde luidspreker drivers. De tweeter is de "Revelator Ringradiator". De woofer is een 18 cm, met papieren membraam, ook uit de "Revelator" serie. Dergelijke ontwerpen komen rechtstreeks van de fabrikant en Speakerland zorgt dat alle materialen beschikbaar komen als units, voorgezaagde panelen, filtercomponenten en dempingsmateriaal. De koper heeft als voordeel, naast de besparing, dat hij elke afwerking kan kiezen die hem past.

Behalve de Ultimo levert Speakerland van mini-kastje tot manshoge systemen. Altijd uitgevoerd in een MDF pakket en met bekende merken units. Ook voor surround. Binnen het pakket van Speakerland vallen ook zelfbouw subwoofers met Hypex versterkers.
 
Speakerland ontwerpt tevens eigen systemen die al jaren vele klanten tevreden stellen. Ze maken keuzes uit units die in de eigen winkel in Oss beschikbaar zijn en kunnen aan de ontwerpen de nodige metingen verrichten omdat ze over een dode kamer beschikken. Bent u een zelfbouwer die graag zelf ontwerpt en heeft u advies nodig, loop dan eens langs in Oss. Op de beurs lieten ze al merken dat iedereen meer dan welkom is. De geluidskwaliteit die wij hoorden in de korte luistersessie deed echt niet onder voor kant-en-klare luidsprekers, ook niet in afwerking en uiterlijk.

VAD Show 2003 (c) Xingo

EDITORS' CHOICE