ARTIKEL

Yamaha Jan


Philip van Deijk | 23 september 2004

De oproep voor de rubriek “Phil beluistert” heeft veel reacties opgeleverd. De allereerste reactie was in de vorm van een enthousiaste mail over een Home Theater in een wel heel bijzondere ruimte. Door mijn nieuwsgierigheid geprikkeld was een afspraak snel gemaakt. De gastheer van vanavond is Jan, al vele jaren met deze hobby bezig. Zij het de ene keer wat fanatieker om vervolgens alleen maar te genieten. Jan woont samen met zijn vrouw Walda, twee kinderen en een hond in een grote stad in het westen des land.

Zijn vrouw verscheen iets later ten tonele omdat zij met de hond uit wandelen was. De hond die de toepasselijke naam Baloe draagt, maakt sinds ongeveer anderhalf jaar deel uit van het gezin en mag zich misschien nu al de grootste van alle huisgenoten noemen. Baloe is een grote, langharige en enthousiaste New Foundlander die lijkt op een beer maar dan met een uiterst vriendelijk karakter. De kostbare audio apparatuur staat veilig voor deze “beer” omdat hij niet in de luisterruimte kan komen. Die bevindt zich namelijk op een wel heel bijzondere plaats in het huis. Naast audio heeft Jan nog een grote hobby, het bewerken en monteren van digitale beelden op de pc. Daarvoor heeft hij een speciale breedbeeld digitale camera aangeschaft zodat ook via de tv van breedbeeld opnamen genoten kan worden.

Het Home Theater van de familie bevindt zich onder het huis. Na enig onderzoek bleek dat de zijmuren van de kruipkelder ver doorliepen in de grond. Zo ontstond het idee om hier een separate luisterruimte te ontwerpen. Jan zijn technische kennis en inzicht kwamen hierbij goed van pas. De grond in de kruipkelder werd uitgegraven, waarna er een betonnen vloer gestort is. Daardoor creëerde hij een royale ruimte onder het huis. De uitgraving leverde helaas niet de gewenste diepte op om er vrijelijk rechtop in te kunnen lopen. Om dat alsnog te bewerkstelligen werd vloer van de begane grond enigszins verhoogd. Uiteindelijk is er een ruimte onder het huis ontstaan van ongeveer 2.20 meter hoog, 10 meter lang en 5 meter breed. Omdat er in de ruimte ook nog een kleine bergruimte ondergebracht moest worden is in de lengte van de ruimte een min of meer akoestisch aangepaste muur aangebracht. Opleverend een uiteindelijke breedte van 3,5 meter. Een groot gat in de vloer van de woonkamer maakt het mogelijk via een trap af te dalen in de spectaculaire luisterruimte. De vloer is voorzien van vloerbedekking en mede gezien het feit dat één wand akoestisch is aangepast heerst er een prettig gedempte akoestiek.

Phil bij Yamaha Jan (c) Xingo

EDITORS' CHOICE