ARTIKEL

VAD `04 Verslag 2


Redactie HiFi.nl | 24 oktober 2004

Door Bjorn Mateijsen

Met aandacht voor: Music Matters, VSV Nederland en de DAB thema ruimte.

Music Matters
www.music-matters.org

High-end home-cinema, met hoofdletter H wordt geboden in de specifieke home-cinema ruimte van Music Matters. Een prachtige high-end set van Chord Electronics staat opgesteld, met de DSP8000 7.1 A/V processor gekoppeld aan een SPM1900 5-kanaals eindversterker. Steeds vaker wordt op beurzen gewerkt met een harddisk server die aangesloten is op de A/V processor en de projector constant voorziet in een stroom aan hoogwaardige DVD beelden en een zeskanaals soundtrack, waarbij Sullivan en Mike uit Monsters Inc. worden afgewisseld met Star Wars: Attack of the Clones en Rowan Atkinson als Johnny English. Het 3 meter scherm is van Beamax. De DLP is een (voluit) Projectondesign Action! Model One mk2. Het mk2 duidt op de versie die een 7-kleuren wiel heeft, dus een betere contrastverhouding.

De stroom van LFE die deze soundtracks produceren wordt opgevangen door de noviteit van MJ Acoustics op deze VAD Show: de MJ Acoustics Reference 200. Deze subwoofer is ondanks zijn kleine postuur in staat om de ruimte volledig te vullen met een snelheid in het strakke laag. De 250 mm grote woofer, aangestuurd door Mosfet 200 Watt versterking, weet het maximale uit deze subwoofer te halen. Volledig nieuw in deze subwoofer is de dual-crossover functie, waarbij in totaal 4 geheugens kunnen worden opgeslagen, geeft een flexibele oplossing voor integratie in zowel een stereo-opstelling, maar ook voor pure LFE in een home-cinema situatie. En ook de instelmogelijkheden zijn eenvoudiger gemaakt, een infrarood oog kan worden aangesloten op de subwoofer en met een simpele afstandbediening kan vanaf de luisterstoel de subwoofer worden ingesteld.

Natuurlijk is de opstelling gecomplementeerd met Amphion luidsprekers. De Amphion Xenon vloerstaande luidsprekerstaan opgesteld als frontluidsprekers, aangevuld met de Argon monitorluidsprekers voor de center en de surroundspeakers.  Het 3 meter brede breedbeeldscherm wordt volledig gevuld door de DLP projector van Action Model One.

VAD Show 2004 (c) XingoVAD Show 2004 (c) XingoVAD Show 2004 (c) Xingo

VSV Nederland
www.vsvint.nl

Misschien wel de warmste showkamer op deze VAD show, maar dat is niet zo vreemd met het aantal plasmapanelen en projectoren die opgesteld staan in deze ruimte. De omarming van warmte wordt volledig gecompenseerd door de prachtige HDTV kleuren die getoond worden vanaf een HD-server op een 61 inch groot plasmapaneel met een resolutie van 1365 x 768. Aansluitingen op deze plasma in overvloed, naast component, RGB scart en s-video vinden we tevens DVI en D-Sub 15 aansluitingen. Het hoge resolutie medium doet de plasma goed, en de aftekeningen van de dieren en objecten in de schitterende natuurdocumentaire zuigt je werkelijk in het beeld. Naast dit grote paneel is ook de 42 inch het bewonderen waard. Verder staan ook de nieuwe budgetprojectors van NEC als noviteit opgesteld. De extreem stille HT410, met zo`n kleine 25 dB, wordt hier op de VAD show ge´ntroduceerd. Een 5 segments DLP projector met een resolutie van 854 x 480, biedt aan aansluitingen geen gebrek. Naast de VGA aansluiting, vinden we tevens de hoogwaardige component-aansluiting als belangrijkste inputmogelijkheden. Binnenkort zal de grotere broer, de HT510, ook aan het grote publiek worden gepresenteerd. 

VAD Show 2004 (c) Xingo

DAB Thema-ruimte
http://www.radiogaatdigitaal.nl

We vliegen een nieuw tijdperk in, een tijdperk waarin de evolutie van radio eindelijk in een stroomversnelling is gegaan: we vliegen van analoge naar digitaal. Digitale radio staat aan de vooravond van doorbreken in Nederland. Sinds het begin van DAB, zo`n tien jaar geleden, is er veel gebeurd. De tuners zijn inmiddels zeer betaalbaar geworden, de dekking in Nederland bedraagt meer dan 60% van het land, aan zenders nu geen gebrek meer.

VAD Show 2004 (c) Xingo

Digital Audio Broadcasting is het nieuwe buzz woord en in een uitgebreide sessie wordt DAB ge´ntroduceerd door 6 experts vanuit de radiowereld, waarbij thema`s worden besproken als de introductie bij de publieke omroep van DAB, tot de commerciŰle omroepen, maar ook de ontwikkeling van DAB met het oog op de toekomst worden niet onbesproken gelaten. Een uiterst informatieve sessie en een must om te bezoeken op deze VAD-show. 

VAD Show 2004 (c) Xingo

EDITORS' CHOICE