ARTIKEL

VAD `04 Verslag 3


Redactie HiFi.nl | 24 oktober 2004

Door Marc Brekelmans

Met aandacht voor: Iemke Roos, BS Audio en Bose.

Iemke Roos
www.iemkeroos.nl
 
Iemke Roos is een importeur die voornamelijk in de professionele markt actief is. Voor de consumentenmarkt distribueren ze het Oostenrijkse hoofdtelefoon en microfoonmerk AKG. Van dit merk worden de nieuwe draagbare hoofdtelefoons getoond. De K12P en K14P zijn, doordat ze opvouwbaar zijn, ideaal voor mobiel gebruik en worden geleverd in een klein fluwelen tasje. Ook aanwezig de nieuwe K24P en K26P hoofdtelefoons.

VAD Show 2004 (c) Xingo
 
Verder is er tijdens de VAD Show gedemonstreerd met Genelec actieve luidsprekers; de HT206 in een 5.1 opstelling en de HT205 in een stereo opstelling. Beide worden aangestuurd via het NetCIRA audio distributie systeem. Dit systeem maakt gebruik van een centrale besturingseenheid waarop maximaal 32 analoge bronnen aangesloten kunnen worden. Door losse versterkingsmodules (2 x 10Watt) en luidsprekers te plaatsen in andere ruimtes, en die te verbinden met CAT5 kabels, kan in iedere ruimte volume en bron geschakeld worden.

VAD Show 2004 (c) Xingo
 
Ter introductie heeft Iemke Roos DAS studiomonitoren meegenomen. Dit Spaanse (!) luidsprekermerk maakt op Chario en Sonus Faber gelijkende monitoren, die eigenlijk bedoeld zijn voor professionele toepassingen. Helaas zijn deze luidsprekers niet te beluisteren, maar de vertegenwoordiger van Iemke Roos verzekert ons dat deze luidsprekers ook in HiFi toepassingen hun mannetje staan.

VAD Show 2004 (c) Xingo

Iemke Roos is hiernaast tevens importeur van Stanton elementen (de 681 EEE wordt al meer dan 30 jaar geleverd). Naast Stanton (her)introduceerde Iemke Roos Pickering elementen. Het assortiment bestaat voornamelijk uit DJ elementen, maar  kent daarnaast een specifiek HiFi element.

VAD Show 2004 (c) Xingo
 
BSA
www.bsaudio.nl
 
VAD Show 2004 (c) XingoAf en toe word je tijdens show`s op het verkeerde been gezet, zo ook bij BSA. Er word gedemonstreerd met een MT Technologies C2 voorversterker op de eindversterkers 1020 van hetzelfde merk. De laatste zijn 230 Watt (4 Ohm) mono, klasse A eindversterkers. In dezelfde wand stond een hele batterij, grote, Piega luidsprekers uit de toplijn (C serie, waaronder diverse Ltd versies). Ook stond er, nogal nonchalant boven op de C10`s, een paartje P4XS. Het geluid van de demo was open, helder met een strak en diep laag, dit moest wel uit één van die grote Piega`s komen. Groot was dan ook de verbazing toen bleek dat het toch de kleine P4XS`en waren die dit geluid produceerden. Deze luidsprekers lopen door tot maar liefst 40Hz (en aan de bovenkant 50 kHz), een show topper!

Naast de hierboven genoemde P4XS (extra small), een primeur voor Piega tijdens deze show. Voor het eerst is de P5 MkII aan het Nederlandse publiek getoond. Deze opvolger van de, vierkante, P5 kent nu ook dezelfde driehoekige vormgeving als de overige modellen uit de P serie. In de C serie is de C4C center luidspreker voor het eerst in Nederland te zien.

VAD Show 2004 (c) Xingo
 
Bose
www.bose.nl
 
Bose is dit jaar voor het eerst aanwezig op de VAD show en gezien de drukte op hun stand is dat een verstandige beslissing. Ze tonen de Lifestyle 38 en 48 met daarin het nieuwe uMusic systeem. uMusic is een soort lerende auto DJ functie, die gebruik maakt van muziek die op een, interne, harde schijf is geplaatst. U meldt u aan als gebruiker en het uMusic zal uw favoriete muziek afspelen. Bent u op dat moment niet in de juiste stemming voor de gekozen muziek, dan geeft u het systeem een negatief advies. Het uMusic systeem zal nu een alternatief muziekstuk opzetten. Geeft u vervolgens geen commentaar (via de afstandsbediening), dan vertrouwt de uMusic erop dat dit genre bij uw huidige stemming past en zal daarop zijn muziekkeuze baseren. Natuurlijk kan het ook gebeuren dat de tweede keuze van de uMusic ook niet bij uw stemming past, u geeft dan gewoon weer geen of een negatief advies en de uMusic zal de muziekkeuze nogmaals aanpassen. Het mooie van dit systeem is dat het leert van uw adviezen en zich dus steeds beter aan uw wensen aan zal passen. Uiteraard is het ook mogelijk meerdere gebruikers op het systeem aan te melden.

VAD Show 2004 (c) Xingo

De Lifestyle 38 en 48 zijn verder uitgerust met een automatisch calibratiesysteem, ADAPTiQ. U plaatst een meetmicrofoon op uw hoofd, gaat op vijf verschillende (favoriete) luisterposities zitten en het systeem zal de muziekweergave aanpassen aan uw akoestiek.

VAD Show 2004 (c) Xingo

Verder bij Bose een systeem waarin de iPod mini geplaatst kan worden. Het leuke is dat uw iPod mini meteen opgeladen wordt. Voorlopig is het systeem nog uitsluitend bij Apple te koop, maar binnenkort ligt het ook bij de Bose dealers in de winkel.

EDITORS' CHOICE