ARTIKEL

VAD `04 Impressie 1


Redactie HiFi.nl | 26 oktober 2004
Door Jan de Jeu

Jan de Jeu beschrijft in twee artikel zijn indrukken van een dag VAD Show. U leest hieronder deel 1. Klikt u hier voor deel 2.

 

Dit jaar kan ik door omstandigheden slechts één dag vrijmaken om deze show te bezoeken en omdat ik weet dat acht uur onvoldoende is om al het moois te zien en in mij op te nemen, ben ik niet ontspannen op het moment dat ik de Koningshof betreed.

VAD Show 2004 (c) Xingo

De bezoekers van www.hifi.nl blijken het advies van Rene van Es, om toch vooral dit jaar hun echtgenote mee te nemen, op deze eerste showdag massaal naast zich te hebben neergelegd want in de aankomsthal is geen vrouw te zien en ook later, in de restaurants, gangen en demo ruimtes, zal ik onder de in grote getale toegestroomde liefhebbers maar weinig vrouwelijke bezoekers tegenkomen. Gelukkig zijn er meerdere standhouders die hun eega bereid hebben gevonden om hen te vergezellen waardoor menige stand toch dat extra vleugje charme krijgt.

Mijn eerste gang is naar de redactieruimte van HiFi.nl die zoals altijd gonst van de bedrijvigheid. Leuk om even iedereen te zien maar ik moet snel door. Eerst maar naar de Presentatiehal om Hans en zijn charmante echtgenote te begroeten. Zij worden omringd door hun High Fidelity Discs en menig bezoeker heeft de 180 en 200 gram LP’s en de (SA)CD’s, al dan niet in Gold uitvoering, op dit vroege uur al weten te vinden.

VAD Show 2004 (c) Xingo

In diezelfde hal het spiksplinternieuwe blad Vi-Fi. In de stand ontmoet ik uitgever Hans Beekhuizen en hoofdredacteur Henk Peters. Ze richten zich volgens zeggen op de “betere apparatuur” en vermijden bewust de term “High End” omdat dit een ambigue begrip is. Wat me opvalt in hun blad is dat zij, als enigen in het Nederlandse hifi bladen wereldje, in de tekst ook meetresultaten verwerken. Ik wens ze veel succes met hun initiatief en spoed me naar de overzijde van de zaal waar ik de stand aantref van een blad dat al jaren bestaat; Home Studio. Ditmaal geen lieftallige dames, zoals in voorgaande jaren gebruikelijk was, maar twee mannen waaronder de hoofdredacteur van het magazine. Niets ten nadele van deze heren overigens, want ik begrijp dat het voor veel lezers leuk is om op deze wijze eens in contact te kunnen komen met de hoofdredacteur.

VAD Show 2004

Inmiddels heb ik al weer veel tijd verbruikt en desondanks nog geen apparaat gezien; hoe langer ik in dit wereldje rondloop, hoe meer tijd ieder gesprek me kost. Naast Home Studio de stand van de eerste fabrikant; Protech Audio Systems BV. Eigenaar/ontwerper Rob Meyst heeft ervoor gekozen om, op overigens fraaie wijze, zijn luidsprekers slechts op geluidloze wijze ten toon te stellen. Een wijs besluit in deze hal die akoestisch gezien niet de meest ideale ambiance biedt om de kwaliteiten van een installatie tot uitdrukking te laten komen.

VAD Show 2004 (c) Xingo

Ik geniet nog even van de fraaie belijning van de eerder door mij gerecenseerde M3 en steek daarna de zaal over naar de stand van Dimex Reference Audio Equipment waar Andre v. d. Berg er eveneens voor gekozen heeft om apparatuur niet te laten spelen. Zoals gezegd; ik begrijp deze keuzes maar ben toch blij dat ik even later in een grote kamer een spelende installatie aantref.

VAD Show 2004 (c) Xingo

De apparatuur is o.a. van het Amerikaanse Manley, met welke geluidssignatuur ik eerder dit jaar in Las Vegas kennis gemaakt heb. De CD speler is van Helios en de draaitafel een (originele) Thorens. Waar het hier echter om gaat is het merk van de weergevers. Wiener Lautsprecher Manufaktur staat er op het bord in de gang. Het is het eerste geluid dat ik op deze show tegenkom en het gooit hoge ogen wanneer het gaat om het “beste geluid van de show”. Een groot beeld met een strak laag dat ik met name op het conto van de cd speler schuif.

VAD Show 2004 (c) Xingo

Een heel ander geluid tref ik aan bij Audio Classics in de Brabantzaal. In de Presentatiehal had ik al een wand met de draagbare, in vijftiger jaren retrolook uitgevoerde, radiootjes van Roberts Radio zien staan maar hier, tegen een veelkleurige achtergrond van soortgenoten, is er daadwerkelijk een te horen.

VAD Show 2004

Persoonlijk ben ik meer benieuwd naar het geluid van de nieuwe Clearaudio draaitafel die als bijzonderheid heeft dat hij beschikt over een ingebouwde Syncro power conditioner. Dat zal echter moeten wachten tot een later tijdstip want zoals ieder jaar is van de Clearaudio’s alleen in visuele zin te genieten. Bij deze importeur eveneens twee platenwassers – de Clearaudio Matrix en de aanmerkelijk goedkopere Cadence Okki Nokki – en bakken met fraai nieuw vinyl.

VAD Show 2004

Nog meer vinyl in diezelfde Brabantzaal, maar nu bij Festina Lente van Tjako Fennema en zijn echtgenote. Ik herken veel titels van het Duitse kwaliteitslabel Speakers Corner Records en even vraag ik me af wat ik hier eigenlijk doe omdat thuis platen draaien toch eigenlijk veel leuker is.

Die gedachte verdwijnt snel wanneer ik binnenstap in de donkere kamer van Dynamic Solutions waar ik verwacht een installatie aan te zullen treffen die eveneens een gooi zal doen naar de titel “beste geluid van de show”. Ik word niet teleurgesteld. In die zin dat het zoals altijd weer zeer muzikaal klinkt bij Rick Paap. Hij draait met één van de duurdere typen Basis draaitafels, Hovland elektronica, Nirvana bekabeling en een luidspreker waar ik zeer prettige herinneringen aan heb; de Master Perception.

VAD Show 2004 (c) Xingo

Ditmaal voor het eerst te zien en te horen op de speciaal voor deze monitor ontworpen houten stand die de speaker het vooraanzicht van een vloerstaander geeft. Terwijl ik me op een stoel laat zakken ga ik in gedachten terug naar de eerste maal dat ik deze luidspreker hoorde. Dat was in de demoruimte van Rick Paap in Geldermalsen, aangesloten op Marsh voorversterker en GamuT eindversterker met behulp van respectievelijk Sign Audio interlinks en Nirvana luidsprekerkabels. De monitor stond toen op een kwalitatief goede metalen stand en zelden werd ik meer gegrepen door de muziek.

VAD Show 2004 (c) Xingo

Terug in de Koningshof klinkt Patricia Barber zwoel door de ruimte en ik denk aan de tweede maal dat ik de Perception hoorde. Dat was tijdens de afgelopen Pluimgraaf Show in zalencomplex Engels Rotterdam waar hij op dezelfde metalen stand stond, en gecombineerd werd met een (goedkopere) Basis draaitafel, Hovland elektronica en Hovland bekabeling. Ik vond het geluid prachtig maar toch een fractie minder dan ik destijds in de demoruimte van de fabrikant gehoord had. En ook nu vind ik het weer zeer fraai maar desalniettemin opnieuw een fractie minder. Het bevestigt voor mij alleen maar voor de zoveelste keer hoe groot op dit niveau de invloed is van de rest van het systeem en bovenal; van de ruimte waarin gespeeld wordt.

- Jan de Jeu beschrijft in twee artikel zijn indrukken van een dag VAD Show. U leest hieronder deel 1. Klikt u hier voor deel 2.

EDITORS' CHOICE