ARTIKEL

VAD `04 Verslag 9


Redactie HiFi.nl | 27 oktober 2004

Door Marc Brekelmans

Het negende deel van de volledige verslaglegging van de VAD Show 2004 staat online. Met aandacht voor: Dynaudio en Daluso.


Dynaudio

www.dynaudio.nl

Op de stand van Dynaudio - waar nagenoeg het hele Dynaudio programma aanwezig was - weinig primeurs, maar wel erg mooie. Zo introduceerde het Deense merk de SE-versie van de Audience 72. Eigenlijk is de Audience 72SE geen Audience luidspreker, maar een “oude” Contour in een Audience jasje. De 72SE maakt namelijk gebruik van de tweeter uit de vorige Contour serie en de woofers zijn rechtstreeks overgenomen van de Contour 1.8. Combineer dit met een volledig nieuw ontworpen filter en vergulde terminals en je hebt een Audience 72SE. De SE’s bieden dan ook extreem veel waar voor hun geld.

Dynaudio (c) Xingo

Dynaudio (c) Xingo

Opvallend is dat deze luidsprekers tijdens de demonstratie extreem ingedraaid staan, dit om een brede “sweetspot” te creëren. Uiteraard gaat dit ten koste van de definitie, maar onder showcondities is dit een te verdedigen concessie.
Ook de Sub300 en Sub500 werden als nieuw gepresenteerd, maar de oplettende showbezoeker heeft deze al kunnen bewonderen tijdens “de Doelen Lente HiFi show” in Rotterdam. De Sub300 en Sub500 zijn volledig met de bijgeleverde afstandsbediening te bedienen. Ook kunnen vier voorkeursinstellingen worden opgeslagen. Erg handig bij het wisselen van Home Theater naar stereo gebruik.

Dynaudio (c) Xingo

Dynaudio (c) Xingo


Daluso
www.daluso.com

De Nederlandse luidsprekerbouwer Daluso toonde, voor het eerst in haar korte bestaan, haar luidsprekerlijn aan het publiek. Opvallend zijn de luidsprekers in ieder geval. Een hoge, platte kast met daarin één coaxiale unit, het oogt erg minimaal en meer gericht op design dan geluidskwaliteit. Maar die conclusie zou de Daluso’s ernstig te kort doen.

Daluso (c) Xingo

Deze “Dutch Design” luidsprekers zijn een geslaagde mix tussen design en geluidskwaliteit. Volgens de ontwerper, fabrikant en leverancier van de Daluso luidsprekers was dat ook juist de bedoeling van dit ontwerp. De productinformatie van Daluso spreekt van een “symbiose van klankmatige en esthetische prestaties”. Standaard worden de luidsprekers geleverd in naturel gestraald aluminium, het materiaal waar de kasten ook van gemaakt zijn. Tegen meerprijs zijn andere uitvoeringen leverbaar (andere lakkleuren, hout- en marmerprints en zelfs verchroomde uitvoeringen zijn leverbaar). Het assortiment bestaat in totaal uit vijf modellen.

Daluso (c) Xingo

De fabrikant schept verwarring door te spreken van 4 center luidsprekers en 4 bassreflex modellen. Bij navraag blijkt dat alle modellen, behalve het kleinste model, een baspoort hebben. Alle modellen, buiten de grootste, zijn in te zetten als center luidspreker. De center luidsprekers zijn er dus in 4 hoogtes, dit om de luidsprekerunit zo dicht mogelijk bij het (plasma, LCD, projectie) scherm te kunnen plaatsen. De XXL is het enige model met een extra woofer.

Daluso (c) Xingo


 

EDITORS' CHOICE