Analoog dagen Sneek `06


René van Es | 23 februari 2006 | Fotografie René van Es

10 en 11 februari organiseerde Audio Selectief in Sneek, in samenwerking met Tonar, Quality Service, Sneek Hifi, Sound Emotions, Nutters, Dynamic Solutions en Audionord de analoog dagen. Een show in de winkel van Henk Niemeijer, die elk jaar een fors aantal bezoekers trekt. Bezoekers die er in vele gevallen een reis van uren voor over hebben om te zien wat Henk voor analoge snoepjes in huis heeft gehaald. Gewapend met een pen, schrijfblok en een camera trok ook HiFi.nl naar het hoge noorden.

Het eerste dat je bij binnenkomst ziet zijn de handige accessoires die Tonar levert. Binnenhoezen, borstels, afstelmallen, naalddrukwegers. Die allemaal gemeen hebben dat ze uitermate betaalbaar zijn en bovendien erg goed werken. Tonar, al jaren in alle stilte leverend aan zijn dealers, promoot zichzelf in de persoon van Bob Jansen terecht steeds sterker. Met merken als Goldring en Grado kun je voor de dag komen en muziekliefhebbers, ook met een wat kleiner budget, tevreden stellen.

Analoge dagen in Sneek

Naast Tonar een keur aan software die Gerrit Nutters mee heeft genomen. Gerrit was ook niet te beroerd om in de loop van de dag voor bezoeker een paar kabels af te werken met WBT stekkers. Nutters voorzag bovendien meerdere sets van Kimber Cable.

Analoge dagen in Sneek

Importeur Sound Emotions pakte uit met twee sets in de winkelruimte van Henk. De “eenvoudige” set bestond uit een Ayon 300B single ended triode versterker met twee Ayon Butterfly luidsprekers, gevoed via Shunyata luidspreker kabels. Bron was de Vyger Timor platenspeler met een Phasetech P-3 element, versterkt via een Bluenote phonotrap. In de vaak overvolle ruimte probeerde men wat stoelen neer te zetten en ondanks de onrust maakte de set een heel volwassen indruk. De Butterfly luidsprekers hebben de specifieke Ayon vorm, een vorm die zeer vrouwvriendelijk is en de weg opent naar grote systemen die aanvaardbaar in de huiskamer kunnen staan.

Analoge dagen in Sneek

Draai je stoelen en je kijkt en luistert naar een grote Ayon set. Twee Ayon Reference monoblokken sturen een set Eagle luidsprekers aan. Met alleen keramische units. Het front end bestaat uit een Vyger Baltic-M platenspeler met Bluenote element gekoppeld aan een Octave voorversterker. Netvoeding geschiedt met Shunyata netfilter en netsnoeren. Deze set gaat nog een heel stuk verder dan die met de 300B, maar komt in de drukte lastiger uit de verf. Mogelijk ook omdat iedereen wilde smullen van Chinese hapjes die in de loop van de dag werden aangevoerd en op de tafeltjes voor de set werden neergezet. Het is heerlijk luisteren naar zowel klassieke muziek als pop op Ayon luidsprekers. Je merkt dat de Eagle een grote ruimte nodig heeft om laagweergave optimaal te krijgen.

Analoge dagen in Sneek

Via de gang komen we bij Quality Service. Het bedrijf dat aan half Nederland vloeistoffen levert voor platenwasmachines. Opgesteld staan een 4-tal platenwassers en bezoekers mogen zelf hun LP’s reinigen. Quality Service Vinyl Cleaner is bruikbaar in een Knosti, in een Okki Nokki en even zo goed in een VPI machine. Groot voordeel van Vinyl Cleaner boven b.v. Knosti vloeistof is dat het geen residu achterlaat, dat later aan de diamant komt te hangen. Quality Service bood bovendien tegen schappelijke prijzen veel LP’s aan die buiten de audiofiele lijn liggen en heerlijke muziek bevatten.

Analoge dagen in Sneek

In de grootste luisterruimte van Henk staan twee sets opgesteld. Uiteraard vormt vinyl steeds de bron. Set één is gevormd rondom Bluenote Reale luidsprekers die nieuw voor mij zijn. De Reale is een grote vloerstaander met een keramische tweeter, een polymeer midrange unit en een papierconus woofer. De woofer zit laag bij de grond en wordt gesteund door twee reflexpoorten. Met zijn omvang van 25 x 44 x 120 cm is het een fors systeem. Via Kimber Selectief kabel is een KR voortrap en VT250 versterker aangesloten. Terwijl een Bluenote Bellavista met een Jan Allaerts Boron MC-1 element op een Roksan Phono Reference de plaatjes draait. Mijn gevoel bij het systeem is tweeledig. Enerzijds is het mogelijk het fraaiste systeem van de dag, ongetwijfeld helpt de ruimte en de opstelling daarbij, anderzijds lijkt het en nog grotere potentie te hebben die niet uit de verf wil komen. De luidsprekers doen verschrikkelijk hun best maar “zien” niet de transparantie van de buizenversterkers in de winkel. De keramische tweeter is tot een zeer gedetailleerde weergave in staat en gedraagt zich rustig. Stemmen vormen zich fraai, mooi los en volwassen. Opvallend op mijn luisterplaats is dat de lage tonen niet altijd één geheel vormen met midden hoog. Visueel zit de woofer laag, in mijn oren staat hij net zo laag. Waardoor de bas over de vloer naar je toe komt en het midden/hoog een meter hoger staat. Het is en blijft een feestje om plaat na plaat onder het element te kunnen schuiven en de meeste luisteraars blijven daarom geboeid zitten.

Analoge dagen in Sneek

Nog steeds als Rick Paap weer aan de beurt is. Rick heeft onlangs de distributie van Magnepan via Audionord Benelux overgenomen, al houdt hij die gescheiden van zijn activiteiten binnen Dynamic Solutions. Zijn opgestelde set bestaat uit Magnepan 3.3R luidsprekers, Marsh Sound Design A-450M monoblokken met imposante handgrepen, een Aesthetix Janus versterker met phono ingang en een Basis 2000-1 platenspeler met Lyra Helicon element. Alle zichtbare bekabeling komt van leverancier Nirvana. Zoals altijd geeft de magnetostaat een totaal ander beeld dan conus luidsprekers. Het is vooral collega Phil van Deijk die niet weg te slaan is bij de set. Daags na de beurs mist hij thuis nog steeds het imposante en manshoge stereobeeld van de 3.3R. Een Magnepan is groot maar daarom niet minder subtiel en ik geniet zelf het meeste van stemmen. Het is één van de weinige luidsprekers die kans ziet instrumenten en stemmen zo af te beelden dat je een voorstelling krijgt van de werkelijke afmetingen en de lengte van de zanger/zangeres.

Analoge dagen in Sneek

Kenmerkend voor elke demo bij Audio Selectief is het gemak in de weergave. De natuurlijkheid die nog steeds voorbehouden schijnt te zijn aan analoge weergave. Je moet jezelf dwingen om te luisteren naar details, laagweergave, open middengebied of zijdeachtig hoog. Doe je dat niet dan spoelt de muziek over je heen als een verkwikkende douche en denk je helemaal niet na over onderdelen. Je geniet van het geheel. Ongeacht de muzieksoort die je draait. LP blijft een verschrikkelijk mooi medium en is gelukkig nog steeds geen verleden tijd. Zeker niet in Sneek waar elk jaar de liefhebbers elkaar weten te vinden. Waar geluisterd naar muziek en gepraat wordt over muziek. Met in de ene hand een chinees hapje en in de andere hand een punt vlaai. Terwijl Henk’s vrouw Aleida onvermoeibaar koffie en thee blijft serveren. Gedurende twee dagen lag het analoge middelpunt van Nederland in Sneek.

Analoge dagen in Sneek


Met dank aan Eric de Boer voor het leuke en goede fotomateriaal. 

EDITORS' CHOICE