ARTIKEL

Op bezoek bij Jurgen v. Es


Bert Dekker | 06 april 2006

Naar aanleiding van onze oproep voor de rubriek “ Patrick en Bert beluisteren mochten we een aantal enthousiaste reacties verwelkomen. Een ervan was van Jurgen van Es (nee, geen familie van…) uit Geleen. Met name de enthousiaste motivatie waarmee Jurgen aangaf zijn set eens in de spotlights te willen plaatsen sprak ons aan, vandaar dat we besloten een afspraak met hem te maken. Het kostte wel even wat moeite om een afspraak te maken daar Jurgen door zijn werk en andere activiteiten ook heel veel avonden en zelfs nachten weg is. Na wat schuiven met afspraken en het naast elkaar leggen van de agenda’s bleek het mogelijk een datum te prikken.

Onze gastheer van vanavond, Jurgen is 29 jaar blijkt een bezige bij: Dit jaar zal hij naar verwachting afstuderen aan de SPH die hij in deeltijd volgt. Daarnaast heeft hij met een aantal anderen een organisatie opgericht die zich tot doel stelt kinderen met een lichte vorm van autisme een pakket van activiteiten aan te bieden. Hier is hij 2 dagen per week mee bezig. In het gesprek wordt snel duidelijk dat dit onderwerp hem zeer na aan het hart ligt. Vol enthousiasme klinkt hij als hij daarover praat, en het lijkt er in eerste instantie bijna op dat ik nog een tweede afspraak met hem moet maken, zoveel weet hij er over te vertellen. Om in zijn levensonderhoud te voorzien en natuurlijk ook zijn hobby te kunnen bekostigen werkt hij op het nabijgelegen vliegveld bij DHL waar hij 3 nachten per week werkt.

Bert beluistert...

Nadat hij zijn opleiding aan de MTS had afgerond en een tijdje als assistent bouwleider bij een bouwfirma had gewerkt besloot hij in het jaar 2000 Nederland een tijdje te verlaten om een jaar lang in Australië te verblijven. Nadat hij terug kwam werkte hij nog anderhalf jaar als timmerman maar besloot niet meer terug in de bouw te gaan, een heel andere weg in te slaan. “Niet mijn wereld” zoals Jurgen het omschrijft. Vandaar zijn keuze het over een heel andere boeg te gooien door te kiezen voor een agogische opleiding, de SPH.

Na terugkomst uit Australië besloot Jurgen om bij zijn moeder te wonen. Samen betrekken ze een royaal bemeten appartement op de derde verdieping van een appartementencomplex. De gecombineerde keuken en woonkamer vormen een groot geheel, waar Jurgen in de hoek van het woonkamerdeel een eigen luisterruimte heeft kunnen inrichten. Deze ruimte is ongeveer 2,70 breed en 2,50 meter hoog. Feitelijk is er geen achterwand, deze loopt namelijk door in de grote woonkamer, waardoor het laag vrijelijk kan bewegen en de lengterichting. De aankleding bestaat uit een laminaat vloer, glasvezel behang met 2 lagen latex, 2 leren banken, inbetween gordijnen en diverse werken aan de muren.


In de beginne …

Al van kinds af aan kriebelde bij Jurgen het HiFi-virus. Niet gek, zowel vader als moeder waren destijds muzikaal actief en zodoende kreeg hij de liefde voor muziek met de paplepel ingegoten. Op jonge leeftijd, Jurgen zal ongeveer 7 jaar oud geweest zijn, kon hij een week lang middels een speciaal arrangement gitaarles volgen op de plaatselijke muziekschool. Net als zovelen begon voor hem de eerste kennismaking met de wereld HiFi met een Sony midi-set die hij in 1991 in een Dixons filiaal in den Bosch kocht. Hier speelde hij een tijdlang naar volle tevredenheid mee. Na er een tijdje met tevredenheid met zijn Sony midi set geleefd te hebben besloot Jurgen een aantal jaren geleden deze te vervangen door losse en betere componenten van Sony, de TA-F335r versterker, de CDP-797 CD speler en het TC-K615s cassettedeck. De set werd vergezeld van een set JBL LX-500 luidsprekers.

Bert beluistert...

In de periode dat Jurgen een tijdlang in Australië verbleef nam zijn belangstelling voor muziek en geluid wat af om vervolgens, na zijn terugkomst, in alle hevigheid terug te keren. “Schuld” daaraan was een neef van hem, die inmiddels al een eind gevorderd was op het gebied van de betere geluidsweergave. De contacten met hem waren voor Jurgen dan ook aanleiding om zijn Sony set te verruilen voor andere en betere componenten. De Sony ES versterker werd vervangen door de C270 voor- en de C370 eindversterker van NAD. De Sony CD speler werd verruild voor een C541 CD speler van hetzelfde merk. Beide componenten werden destijds bij het, thans helaas niet meer bestaande, Kohnen in Maastricht aangeschaft. Voor de luidsprekers toog Jurgen naar Roermond, waar hij bij de firma Poulissen een set B&W CM4-luisprekers kocht. Met het beter worden van de set raakte Jurgen zich meer en meer bewust van de positieve invloed van goede kabels in zijn set. Vandaar dat hij zijn set equipeerde met een set VDH Teatrack luidsprekerkabels met WBT pluggen en een set Van Den Hul D102 mkIII interlinks.

EDITORS' CHOICE