ARTIKEL

Fabrieksbezoek Linn

Michel Hazen | 06 april 2006

Of ik het leuk vind om op uitnodiging van Latham audio naar de Linn fabriek in de omgeving van Glasgow mee te gaan vraagt hoofdredacteur Marc Brekelmans. Leuk is niet het woord, fantastisch komt meer in de buurt.

Niet alleen omdat ik überhaupt productieomgevingen altijd boeiend vind om rond te kijken maar ook omdat alle interessante elementen aanwezig zijn: Schotland, Linn, whisky en goed gezelschap. Drie dagen vrij hiervoor nemen...no problem laddy.

Na de aankomst in Edinburg is het even proppen in de taxi die ons naar Glasgow brengt. Ons is in dit geval onze gastheer Ed Verkerk van Latham, Werner Ero van Music Emotion en Hans Beekhuyzen van Vi-Fi.

Na een heerlijk diner met alle uitgenodigden van de Italiaanse, Duitse en Hongaarse hi-fi pers, waarbij ik zorgvuldig culinair om de traditionele stews, pies en hagas heen weet te slalommen en een whisky’tje in de bar gaan we de volgende ochtend als eerste naar de nieuwe productie faciliteiten van Linn. Deze is gesitueerd in de buurt van Glasgow in de buurt van het plaatsje Eaglesham.

Een opvallend smal landweggetje leidt ons naar een top op een heuvel waar, in contrast met de landelijke omgeving een fraaie staal en glas constructie staat zonder een directe verwijzing naar Linn`s ‘high tech on the hill’. Na de ontvangst in de receptie, overigens natuurlijk voorzien van Linn apparatuur, worden we voorzien van anti-statische jasjes en de rondleiding begint.


Uw verslaggever in een antistatische jas

Dat Linn behoorlijk wat prijzen van de internationale vakpers in de wacht heeft weten te slepen blijkt al uit een aantal oorkondes op de receptiebalie.


De Internationale prijzen

Klik hier voor een vergrote afbeelding

In de eerste hal staan een redelijk clean environment een aantal machines opgesteld die de, meestal SMD achtige , componenten op de moederboarden solderen . Solderen moet in deze context wat ruimer gezien worden gezien de snelheid van 20.000 componenten die per via een soldeerbad gemonteerd (‘populated’) worden.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Op de foto zijn de witte ‘tapes’ te zien die de componenten bevatten . Direct hierna volgt een QA test van het gemonteerde board.

Klik hier voor een vergrote afbeelding
Quality Check

In de volgende hal worden de Linn componenten daadwerkelijk geassembleerd. . De medewerkers bouwen de verschillende appartuur op basis van vraag en marktverwachting. Na het doorgeven aan het centrale informatiesysteem welke componenten gemaakt moeten worden, brengen gerobotiseerde wagentjes de benodigde onderdelen naar de assemblage werkplek.


LinnTek informatiesysteem


Gerobotiseerde karretjes verplaatsen de onderdelen

Navraag leert dat binnen de productiefaciliteit van Linn slecht een kleine overheadorganisatie aanwezig is en men op basis van min of meer zelfsturende teams werkt. De assemblage van alle componenten vindt op individuele basis plaats, de  medewerkers zijn ook eindverantwoordelijk voor het product en voorzien de eindproducten van hun eigen naam.

Een ander opvallend feit binnen de werkwijze van Linn is dat alle medewerkers alle componenten kunnen maken. De opleiding volgt het bekende Linn denken ‘source-control-playback’ maar na verloop van tijd kunnen de medewerkers alle verschillende Linn appartuur zelf assembleren. Betrokkenheid is groot binnen Linn en dat merk je aan de 280 medewerkers die hier werkzaam zijn en natuurlijk een voorwaarde om een dergelijke productie filosofie te kunnen hanteren.

Een ander groot voordeel van de gehanteerde werkwijze is dat de productielijn geen vaste opstelling heeft. Het is mogelijk om bijvoorbeeld ’s nachts de assemblage plaatsen te veranderen waardoor er overdag een andere productielijn staat.


EDITORS' CHOICE