ARTIKEL

Paolo Beduschi Vivaldi


Rene Smit | 12 oktober 2006 | Fotografie Rene Smit

Op zondag 17-09-2006 introduceerde importeur Sharkwire Nederland in het “Kasteel van Rhoon” de splinternieuwe Paolo Beduschi Vivaldi luidspreker.

Mocht er onder de genodigden nog twijfel bestaan over de herkomst van de speakers dan werd dit door de naast de entree geparkeerde originele jaren ’60 Fiat 500 direct duidelijk.
Paolo Beduschi speakers vinden hun herkomst in Italië. Naast de importeur in de persoon van Leo Kooijman en zijn vrouw Marjolein zijn ook de bouwer zelf en zijn vrouw aanwezig om tekst en uitleg te geven en een luisterdemo te verzorgen.

Voordat het zo ver is worden de gasten getrakteerd op een meer dan voortreffelijke lunch die, door de goede weersomstandigheden, in de fraai aangelegde tuin van het kasteel genuttigd kan worden. Nadat iedereen zich tegoed heeft gedaan aan de diverse heerlijke gerechten wordt het tijd om plaats te nemen in de grote zaal waar de speakers opgesteld staan.


Paolo Beduschi (rechts)

Aan de linkerkant van de zaal staan de al bestaande modellen van Paolo Beduschi opgesteld. Stuk voor stuk traditioneel ogende speakers met een hoog afwerkingniveau.
De “Vivaldi” is in niets te vergelijken met de bestaande speakers. Paolo, een innemende vijftiger, spreekt in de introductie dan ook van een revolutie in plaats van een evolutie ten opzichte van de bestaande serie.

Zoals te zien is op de foto’s bestaan de speakers feitelijk uit 2 delen. Het bovenste gedeelte bevat een 2 weg systeem aangevuld met een naar boven afstralende supertweeter. Het onderste gedeelte, met de kenmerkende roodachtige kleur van een viool, bevat een woofer welke het sublaag voor zijn rekening neemt. Zowel de supertweeter als ook de (sub)woofer werken parallel aan de overige units en worden dus niet op een bepaalde frequentie afgefilterd. Door de combinatie van de kleuren grijs en rood en taps toelopende bovengedeelte lijkt de speaker fysiek kleiner dan hij in werkelijkheid is. Door de typerende vormgeving komt de speaker in levenden lijve ook veel mooier over dan op een 2 dimensionale foto. De Vivaldi wordt net als de andere Paolo Beduschi speakers volledig met de hand gebouwd in de beste zin van het woord. Hierdoor krijgt de speaker een liefdevolle en voorname uitstraling. Deze speakers verdienen een prominente plek in de woon of luisterruimte en zullen zeker reacties van bezoekers oproepen. Naast een paar fraaie muziekweergevers haal je met deze speakers ook een stukje Italiaans meubeldesign in huis. Niet verwonderlijk als blijkt dat Paolo’s vrouw binnenhuisarchitect is en nauw betrokken was bij de ontwikkeling van de Vivaldi’s.

Na het inleidende praatje wordt het tijd de speakers te gaan beluisteren. Aangesloten op een versterker van Paolo Beduschi en als bron een Jadis Cd-speler gecombineerd met Sharkwire bekabeling wordt een stuk van de componist Vivaldi ten gehore gebracht. Direct valt de fraaie klankkleur van de diverse strijkinstrumenten op. Wel lijkt de ruimtelijke informatie wat te wensen over te laten. Ook Paolo zelf is niet helemaal tevreden over de prestaties en legt het aanwezige publiek uit waar het aan schort. De speaker is ontworpen om optimaal te presteren in een ruimte van ongeveer 50 vierkante meter maar, wat veel belangrijker is, met een hoogte van de ruimte van ongeveer 2,7 tot 3 meter. Op deze manier werkt de naar het plafond afstralende supertweeter maximaal. De zaal waarin nu gedemonstreerd wordt heeft een hoogte van wel 4,5 meter en de informatie van de supertweeter wordt dan ook niet tot nauwelijks weerkaatst.
Importeur Leo Kooijman benadrukt ook nog eens dat het vinden van een geschikte locatie altijd een compromis is tussen een mooie sfeervolle ambiance -wat hier zeer zeker het geval is - en optimale afmetingen voor het weergeven van muziek.

Na de pauze halverwege de luistersessie besluit ik met de aanwezige collega’s van Music Emotion te blijven staan in plaats van te gaan zitten. Direct bij het eerste nummer valt alles veel beter op zijn plaats. Doordat de oren nu boven de supertweeters uitsteken is er veel meer informatie te horen. Nu is er plotseling wel ruimtelijkheid en detaillering te horen en sprankelt het geluid ook meer. Duidelijk is dat de speakers in een normale (huis)kamer omgeving op een veel hoger plan kunnen presteren.


v.l.n.r. Jan de Jeu, Rene Smit en Leo Kooijman

Na afloop is er nog tijd voor een praatje met Paolo Beduschi en importeur Leo Kooijman en maak ik ook een afspraak de speakers nog een keer te beluisteren in de showroom. Met de Vivaldi heeft Paolo Beduschi een statement neergezet zowel betreft design als ook betreft weergave. Met de inzet, oog voor detail en service van importeur Leo Kooijman gaat de speaker een zonnige toekomst tegemoet.

Paolo Beduschi Vivaldi
Introductieprijs:   9.500 euro per paar
Verkoopprijs:  11.500 euro per paar

EDITORS' CHOICE