REVIEW

Fleetwood Mac Pious Bird Of Good Omen (LP)


Eric de Boer | 31 juli 2012

Fleetwood Mac zal als bandnaam bij de huidige jeugd niet veel meer losmaken. Hun grootste successen liggen –commercieel gezien dan- in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Die poppy sound heeft de band geen windeieren gelegd, maar wie echt wil weten waar Fleetwood Mac vandaan komt zou best eens naar het album Pious Bird Of Good Omen kunnen luisteren.

En laat Music On Vinyl dat album nu opnieuw hebben uitgebracht op mooi vinyl! Een advies: gooi al je verwachtingen overboord -zeker als je het vroege werk van Fleetwood Mac niet kent-, ga zitten en laat de heerlijke licht psychedelische blues op je afkomen. Blues? Jazeker! De band van onder andere Mick Fleetwood en Peter Green wisten een fijn stukje muziek te spelen met een zeer sterk blueskarakter. Het indertijd vijfkoppige gezelschap werd op deze compilatie geproduceerd door Mike Vernon. Pious Bird Of Good Omen volgde net na Mr. Wonderful en voor Then Play On.

En wat een plaat was en is het nog steeds! Geen audiofiel karakter, deze LP. Wat niet gemist hoeft te worden, het licht vuige karakter van de originele opnames passen wel bij de muziek. Deze verzamelaar bevat twee tracks van Mr. Wonderful (Stop Messin’ Round en Coming Home), de eerste vier singles in Engeland (en de b-kanten) en twee tracks van blueslegende met de leden van Fleetwood Mac op de achtergrond (The Big Boat en Just The Blues). Het album refereert aan enkele grote bluestracks uit het verleden, met onder andere een geweldig uitgevoerde versie van Little Willie John zijn mooie Need Your Love So Bad en I Believe My Time Ain’t Long van Robert Johnson. Juweeltjes op bluesgebied. Het grote publiek zal echter Black Magic Woman herkennen, een track die een jaar later echt tot grote hoogte werd gebracht door Carlos Santana. En hitlijstadepten zullen dan weer Albatross weten te waarderen, de instrumentale track die hoog scoorde in de hitlijsten en verwijst naar de titel. Want Pious Bird Of Good Omen is een zinsnede uit het bekende gedicht The Rime Of The Ancient Mariner van Samuel Taylor Coleridge. Een gedicht dat overigens in de jaren tachtig nog een hele mooie muzikale toewijding heeft gekregen van niemand minder dan Iron Maiden.

Maar laat ik niet afdwalen, deze reissue van Fleetwood Mac’s Pious Bird of Good Omen is de moeite waard voor iedere gitaar- en/of bluesliefhebber die dit album nog niet (op vinyl) bezit. Na twee plaatkanten is de kans groot dat het album nog een keer wordt omgedraaid en dat zegt genoeg! Music On Vinyl heeft aandacht besteed aan de hoes, met een leuke gedrukte binnenhoes, inclusief tape, met een grappige eigen toevoeging die de goed oplettende vinylkoper wel zal opvallen.

Aanvullende informatie: 
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 36 minuten
Website 

EDITORS' CHOICE