ARTIKEL

Linn Klimax DS

De toekomst van high end muziekweergave

Tijdens de VAD show 2007 kon het publiek reeds kennis maken met de Klimax DS van het Schotse high end merk Linn. Vorige week vond de officiële persintroductie plaats bij Art’s Audio in Naaldwijk.

Tijdens de VAD show hebben we Gilad Tiefenbrun geïnterviewd over de nieuwe Klimax DS. Dit interview met Gilad Tiefenbrun is te bekijken via onze vodcast pagina.

De Klimax DS is, simpel gezegd, een doorgeefluik voor muziek die opgeslagen is op een harde schijf. Dat mogen bestanden in diverse formaten zijn, maar Linn heeft zelf een sterke voorkeur voor het FLAC formaat: een formaat dat bestanden verliesvrij verkleind. Maar ook WAV files en binnenkort zelfs MP3’s – al kan ik me moeilijk voorstellen dat iemand die een Klimax DS koopt zijn muziekbestanden in MP3 beluisterd -  zijn welkom.

Om de Klimax DS te kunnen gebruiken hebt u, behalve de DS zelf, nog een harde schijf of NAS (Network Attached Storage – zeg maar een netwerk harde schijf met eigen besturingssysteem) nodig, plus een interface om het geheel te bedienen. Als interface kan bijvoorbeeld een NEVO, een Pronto of zelfs een Nokia telefoon gebruikt worden. 

De NAS wordt gekoppeld aan de Klimax DS, welke op zijn beurt weer gekoppeld wordt aan een voorversterker. Alle koppelingen worden bedraad uitgevoerd om storingen te voorkomen.
Om u een indicatie geven: met een NAS van 500 gigabyte kunt u zo’n 1000 albums in het FLAC formaat opslaan.

Maar waarom zou u dat doen? Een voor de hand liggende reden is het gebruiksgemak, maar daarvoor hoeft u natuurlijk geen Klimax DS te kopen. Daar zijn goedkopere oplossingen voor te bedenken. Waarom dan wel?

Dat was dus ook de vraag die ik stelde aan Gilad Tiefenbrun (zoon van Linn oprichter Ivor Tiefenbrun). In plaats van rechtstreeks antwoord te geven op deze vraag verzocht hij mij plaats te nemen op de luisterpositie. Alleen een demonstratie zou volgens hem duidelijkheid kunnen scheppen.

EDITORS' CHOICE