REVIEWParadigm

Paradigm Monitor 7

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Jan de Jeu | 01 juli 2006 | Fotografie Fabrikant | Paradigm

Wanneer gesproken wordt over producten uit Noord- Amerika dan wordt meestal als vanzelfsprekend aangenomen dat het om de Verenigde Staten gaat. Niet zo vreemd natuurlijk want dit land bekleedt - ook wanneer we het blikveld tot audio beperken - een belangrijke positie. Buurland Canada heeft echter zeker zo veel te bieden voor de audiofiel die zijn ogen en oren open heeft. Zo spreekt het land op het gebied van luidsprekers - nog steeds de echte smaakmakers in een installatie - een geducht woordje mee. Persoonlijk heb ik de meeste ervaring met de Totem luidsprekers, een reden temeer om nu het oor eens bij die andere fabrikant te luisteren te leggen.

Wie de catalogus openslaat wordt ge-troffen door het brede aanbod met monitor speakers, vloerstaanders, center luidsprekers, dipool weergevers en actieve subwoofers die aan het oog voorbij trekken. Een en ander verdeeld over vier series; de Performance serie met stuksprijzen die variëren van 110 tot 310 euro, de iets duurdere Monitor serie waarbij per stuk 219 tot 639 euro betaald moet worden, de Studio serie die loopt van 449 tot 2250 euro voor de subwoofer en de Signature serie die begint bij 950 euro per speaker en eindigt bij een actieve subwoofer van 3500 euro. Daarmee heeft de fabrikant voor de meeste budgetten wel een luidspreker. De hier geteste set bestaat uit de kleinste vloerstaanders van de monitor serie; de Monitor 7 die per stuk 419 euro moet kosten.

Monitor 7

Wanneer in Europa iemand praat over een monitor dan heeft hij het over het algemeen over een kleiner formaat speaker dat het best tot zijn recht komt wanneer hij op een stand geplaatst wordt. Paradigm exporteert verreweg het grootste deel van zijn speakers naar buurland de Verenigde Staten. En daar heeft de term een andere betekenis. Wat de pakketdienst dan ook aflevert zijn twee dozen met daarin twee echte vloerstaanders die ondanks hun hoogte van 102 cm en hun respectabele diepte van 39 cm, door hun relatief smalle breedte van 19 cm toch nog redelijk slank ogen in mijn luisterruimte.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE