ARTIKEL

Technologie gemakkelijker

Gastauteur | 10 januari 2008 | Fotografie Gastauteur
De manier waarop mensen met technologie omgaan vereenvoudigen. Dat is de simpele doelstelling van AMX. Dat doet het bedrijf door alle technologie in een gebouw – of het nu gaat om een woning, een bedrijfspand, een hotel of een school – te integreren en via één interface bedienbaar te maken. Domotica in optima forma.

Over AMX

AMX levert domoticasystemen aan zowel de consumenten- als de zakelijke markt. Onder domotica verstaat AMX de integratie van alle aanwezige technologie waardoor deze via één interface te bedienen is. In de zakelijke markt is het bedrijf marktleider. Tot de klanten behoren huiseigenaren, hotels, ziekenhuizen, omroepbedrijven, network operation centers, universiteiten en hogescholen, overheidsgebouwen zoals rechtbanken en raadzalen, retailers, scheepswerven die luxe jachten bouwen, musea en bedrijven die o.a. hun presentatieruimtes, hometheaters, hotelkamers, collegezalen etc voorzien van apparatuur en deze apparatuur eenvoudig willen bedienen en beheren. Het spreekt voor zich dat de eisen en wensen in iedere markt anders zijn. De verkeersmanagementcentrale van Rijkswaterstaat wil de camera’s langs de weg via één bedienpaneel kunnen aansturen en dit integreren met telefonie en andere communicatiemiddelen. Op de operatiekamer wil een chirurg op één paneel de operatietafel in hoogte kunnen verstellen en de verlichtingssterkte regelen. Luxe hotels willen de voorkeuren van hun klanten kunnen opslaan zodat de kamerverlichting op de gewenste sterkte aangaat zodra de kamerdeur wordt geopend, de televisie op de voorkeurszender aan gaat en de gordijnen zich met een druk op de knop sluiten. En de consument wil thuis in één handeling zijn hele huis ‘aan- of uitdoen’ als hij thuiskomt of weggaat: de verlichting, de radio en/of tv, de alarminstallatie en de verwarming. De op open standaarden gebaseerde systemen van AMX maken dit mogelijk.

AMX is in 1982 opgericht door de Amerikaan Scott Miller. Hij verbaasde zich over het feit dat hij zijn garagedeur met een afstandsbediening kon openen, maar dat een diaprojector met de hand moest worden bediend. Hij knutselde een paar avonden en modificeerde zijn garage-afstandsbediening dusdanig dat hij er zijn diaprojector mee kon aansturen. Zie hier het eerste product van AMX.

Al snel bedacht Miller dat het nog handiger is als je niet alleen een projector, maar veel meer apparaten op afstand zou kunnen aansturen met een en dezelfde afstandsbediening. En zo ontstond het besturingssysteem Axcess, bestaande uit een centrale controller die door verschillende besturingspanelen kan worden aangestuurd. Uit het feit dat Axcess maar liefst 15 jaar – tot 1999 – deel uitmaakte van het AMX-assortiment, blijkt wel dat de visie die Miller begin jaren ’80 had, de juiste was. Inmiddels is Axcess opgevold door NetLinx, maar nog altijd maakt het besturingssysteem de kern uit van het productassortiment van AMX, al kennen de meeste mensen het merk vooral van de touchscreens en all-in-one afstandsbedieningen waarmee de controller wordt aangestuurd.


Open standaarden

Wat AMX niet maakt, is de aan te sturen apparatuur. Die kan van ieder merk zijn. De aansturing gebeurt met standaardprotocollen zoals 802.11 (wireless LAN), Zigbee en session initiation protocol (SIP). ‘AMX is destijds begonnen met een proprietary protocol, domweg omdat er nog geen standaarden waren’, vertelt regiomanager Benelux Leon ten Brundel. "Als je dit soort dingen echter goed wilt doen, moet je gebruikmaken van open standaarden. Alles moet met alles kunnen praten. Het heeft lang geduurd voor er voor draadloze communicatie een standaard was, maar nu hebben we met WiFi en Zigbee een prima protocol. En we hebben Ethernet voor bekabelde netwerken. Laten we daar gebruik van maken! Ik vind het onbegrijpelijk dat het belang van standaarden nog altijd niet tot iedereen in deze markt doordringt. Er zijn nog maar mondjesmaat fabrikanten die hun apparatuur, of het nu gaat om hifi, video, projectoren of verwarmingsketels, met een netwerkaansluiting uitrusten."

In de praktijk betekent dat gebrek aan standaarden dat de integrator die een domoticasysteem implementeert, zelf de interface naar de apparatuur aan de achterkant moet bouwen. Koopt de klant een andere versterker, om maar eens wat te noemen, dan kan hij deze niet zelf aansluiten, want dan is die niet in het systeem opgenomen. Om dat probleem op te lossen, heeft AMX Device Discovery ontwikkeld, technologie gebaseerd op Java die een apparaat herkent – geluidssystemen, DVD-speler, dimmers voor de lamp boven de eettafel, LCD TV’s, de camera bij de voordeur – en het mogelijk maakt om dat te vervangen door eenzelfde apparaat van een ander merk of type. "Dit is uniek, wij zijn de enige besturingsfabrikant die dat kan", weet sales manager Marco Thiele.
Het is een krachtig verkoopargument, met name in de zakelijke markt. "Als er een projector stuk gaat in een collegezaal of presentatieruimte, moet de facility manager die natuurlijk gewoon kunnen vervangen. Maar dat gaat dus niet als dat apparaat onderdeel uitmaakt van een integraal gebouwbeheersysteem. Tenzij dat systeem gebruikmaakt van Device Discovery", zegt Thiele.


Beheer op afstand





Een andere krachtige tool van AMX is de Resource Management Suite, die speciaal op verschillende marktsegmenten is afgestemd met softwarepakketten als Classroom Manager, Meeting Manager en Home manager. Met deze software kun je alle apparatuur beheren, monitoren en plannen. Deze software voorziet in real time beheer waarbij in een ‘hot list’ alleen zichtbaar wordt wat in het systeem aandacht vereist. De software kan systeem- en apparatuurwaarschuwingen per e-mail en sms doorgeven, zodat de gebruiker deze proactief kan vervangen in plaats van reactief. "Het is te vergelijken met een IT-netwerk. Dat kun je ook van afstand aansturen en bij een probleem met je pc kan de netwerkbeheerder je pc op afstand overnemen. In de domoticawereld is het net zo: ook die maakt gebruik van een IP-netwerk, alleen hangen er naast computers en printers ook lampen, gordijnen, audio- en videoinstallaties en wat al dies meer zij aan", vertelt Ten Brundel. En dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld te monitoren hoeveel branduren een lamp of projector nog heeft, te analyseren welke apparatuur wel en niet vaak wordt gebruikt of alarm te slaan zodra een apparaat onaangekondigd wordt afgekoppeld (diefstalbeveiliging).

Thiele weet dat ook deze USP nu nog vooral in de zakelijke markt wordt toegejuicht. "Ik ken een hogeschool waar de facility manager iedere maandagochtend alle collegezalen afging om te controleren of de projectoren het nog deden en of de lampen al aan vervanging toe waren. Ontzettend tijdrovend natuurlijk, maar het alternatief was nog vervelender: een kapotte projector op het moment dat 200 studenten in de collegezaal zitten. Hij wint iedere week een halve dag door met Classroom Manager te monitoren of lampen al aan vervanging toe zijn en ander preventief onderhoud uit te voeren." Maar ook in de thuismarkt biedt deze beheersoftware veel gemak. Ten Brundel: "Je kunt als dealer de situatie bij je klant in de gaten houden en apparatuur vervangen voordat deze stuk gaat. Mensen die voor domotica kiezen, kiezen voor gemak. Voor dealers is het een manier om nog dichter tegen hun klanten aan te kruipen en juist dat gemaksaspect centraal te stellen. Je kunt dan proactief bezig zijn in plaats van reactief."

EDITORS' CHOICE