ARTIKEL

Filmpjekijken weektip: Rebelle


Redactie HiFi.nl | 23 augustus 2012

Een aantal weinig opvallende releases in de Nederlandse bioscopen deze week, op één titel na: Rebelle. De film werd onlangs op de Berlinale bekroond met de Zilveren Beer voor Beste Actrice en op De Niro's Tribeca Film Festival in New York met de prijs voor Beste Film en Beste Actrice.

Komona, een 14 jarig meisje, vertelt haar ongeboren kind haar levensverhaal. Hoe ze op haar twaalfde wordt ontvoerd en gedwongen een wapen te dragen en te doden. Hoe ze een rebel wordt en opgenomen in het rebellenkamp waar ze de gruwelen en het geweld van de oorlog meemaakt. Gelukkig is daar ook Magician, een 15-jarige soldaat, die naar haar luistert, haar vriend wordt en besluit dat hij met Komono wil trouwen. Komono en Magician worden verliefd en besluiten het rebellenleger te ontvluchten. Het leven krijgt weer kleur. Net wanneer ze zich veilig wanen, slaat het noodlot toe...

De oorlog gaat door en Komona zit er opnieuw middenin. Dan beseft ze dat als ze gelukkig wil worden, ze terug zal moeten keren naar haar geboortegrond en in het reine moet komen met de spoken uit haar verleden. Rebelle is een liefdesverhaal dat zich afspeelt in een gewelddadige wereld die ondanks alles toch vervuld wordt van schoonheid en magie.

"Het is een dappere beslissing geweest om een film als deze te laten rusten op de smalle schouders van de debuterende Rachel Mwanza, maar ze betaalt het getoonde vertrouwen dubbel en dwars terug. De ontberingen van Komona belasten de verbeelding van de kijker bij vlagen behoorlijk, maar Mwanza weet gedurende de gehele rit de aandacht vast te houden en de kijker mee te voeren in haar wereld. Eén van de meest essentiële films van dit jaar."
Lees de hele recensie hier.

EDITORS' CHOICE

 • Thuistesters gezocht!
  Philips PH805 hoofdtelefoon
  Thuistesters gezocht!
  lees meer »
 • Interview
  Grimm: historie & toekomst
  Interview
  lees meer »
 • Veel acties in december!
  Prijzenfestival 20 jaar HiFi.nl
  Veel acties in december!
  lees meer »