NIEUWSSony

Sony met 4k en 3d op IFA 2012


Redactie HiFi.nl | 30 augustus 2012 | Sony

Ook Sony is aanwezig tijdens de IFA 2012 en heeft een hele reeks nieuwe producten gelanceerd. HiFi.nl licht de meest interessante producten uit die je kunt onderverdelen in de categorie beeld. Zo is er een nieuwe Full HD 3D-thuisbioscoop projector, de tweede generatie 3d viewer én de grote KD-84X9005 4K lcd-televisie. 

Samsung brengt de grote 75 inch ES9000 televisie mee naar de IFA 2012, maar ook Sony heeft besloten het groots aan te pakken. Op HiFi.nl heb je al iets kunnen lezen over de nieuwe 4k resolutie, ook wel Ultra High Definition genoemd. Sony heeft aangekondigd dat zij aan het eind van dit jaar starten met de gefaseerde introductie van de nieuwste Bravia lcd-televisie, de KD-84X9005.

De televisie heeft een enorm 84-inch 4K (3840 x 2160) lcd-scherm dat bestaat uit ongeveer 8,29 megapixels, wat overeenkomt met viermaal de resolutie van de Full HD-standaard. Ook aanwezig: Sony’s ‘4K X-Reality PRO’-processor. Deze beeldprocessor kan diverse soorten content in verschillende resoluties, zoals digitale HD-uitzendingen of content op Blu-rayschijven, weergeven in de 4K-resolutie.De KD-84X9005-televisie zorgt voor een upscale van ‘Blu-ray 3D’-beelden in Full-HD resolutie naar 4K-beelden (3840 x 2160) en geeft deze weer op het polariserende scherm in een resolutie van 3840 x 1080 pixels, respectievelijk links en rechts (stereo). De bijbehorende 3D-bril 3 zou licht en aangenaam te dragen zijn dankzij het design, en vereist geen batterijen. Het geluid wordt verzorgd door een ‘10 Unit Live Speaker’-systeem. Dit driewegssysteem bestaat uit 10 luidsprekers (totale output uitgangsvermogen is 50W). Het wordt aan de zijkanten van de 4K televisie geïnstalleerd.Je kunt de luidsprekers ook verwijderen zodat je je eigen luidsprekers aan kunt sluiten. Ook aanwezig: het ‘Sony Entertainment Network (SEN)’. Met de ‘SEN’-knop op de afstandsbediening krijgen gebruikers toegang tot de diensten van de ‘Sony Entertainment Network’ service, een portaalsite voor BRAVIA-televisies die zijn uitgerust met een internetfunctionaliteit. Je kunt je favoriete applicaties registeren in de ‘Favorieten’- lijst.De KD-84X9005 komt in december 2012 uit. Het is nog niet bekend welke adviesprijs hij heeft.

Full HD 3D-homeprojector
In de categorie beeld heeft Sony nog een nieuw product gelanceerd. De VPL-HW50ES is de opvolger van de VPL-HW30ES en er worden duidelijke verbeteringen op het gebied van helderheid en kleuren beloofd. De projector realiseert een helderheid van 1700 lm door een verbeterde lichtefficiëntie van de lamp en een verder geoptimaliseerd optisch blok. In combinatie met de nieuwe Bright Cinema- en Bright TV-modus ontstaat een helderheid die 30 procent hoger ligt dan die van het voorgaande model, zonder verlies van kleur.De VPL-HW50ES maakt gebruik van de Digital RealityCreation-technologie, die door Sony is ontwikkeld voor de 4K home-cinemaprojector VPL-VW1000ES. Deze technologie kan kleuren en beeldkwaliteit verbeteren en waar nodig herstellen.
 
Sony heeft ook gewerkt aan het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid. Zo is er een ingebouwde IR-zender voor aansturing van 3D brillen, uitgebreidere lensverstellingen en een nauwelijks hoorbare ventilatiegeruis van slechts 21 dB. Sony introduceert de VPL-HW50ES in zowel een zwarte als witte uitvoering. De projector komt eind oktober 2012 op de Europese markt, de adviesprijs is niet bekend.
HMZ-T2 Personal 3D Viewer
Vorige jaar introduceerde Sony de HMZ-T1W Personal 3D Viewer. Dit is een draagbare headset met dubbele High Definition OLED-schermen en gesimuleerd 5.1 surroundgeluid, waarmee je films en games in High Definition en 3D kunt kijken. Nu is er de HMZ-T2. Met een gewicht van nauwelijks 330 gram is de Personal 3D viewer 20 % lichter dan de vorige generatie. Ook biedt dit nieuwe model meer opties voor het draagcomfort. De hoofdband en de voorhoofdsteun zijn extra instelbaar om deze viewer nog beter te laten passen en hij heeft  positioneerbare schermlenzen. De Personal 3D viewer beschikt over de Virtualphones technologie die een geluidsveld van 360º creëert. De HMZ-T2 is beschikbaar vanaf november 2012 en kost 999 euro.Kijk voor informatie op de website van Sony

EDITORS' CHOICE