REVIEWElac

Elac FS 107 JE

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Jan de Jeu | 01 april 2006 | Fotografie Fabrikant | Elac

Luidsprekerbouwers zijn er in alle soorten en maten. Van eenmansbedrijfjes tot op internationaal terrein opererende mega bedrijven. Veel van hen maken bij het ontwerp gebruik van elders uitgedachte en gebouwde luidsprekerunits, veel minder van hen hebben de knowhow en de faciliteiten in huis om deze zelf te ontwikkelen en te fabriceren. Slechts een enkeling is in staat om een uniek of baanbrekend principe uit te denken en op de markt te zetten.

Het 65 werknemers tellende Elac Electroacustic GmbH in Kiel, dat in het verre verleden - zij het onder een andere eigenaar - ook draaitafels produceerde, heeft een reputatie op te houden op luidsprekergebied. De in huis uitgedachte en gebouwde JET tweeter is in feite een doorontwikkeling van de wereldberoemde door Dr. Oskar Heil ontworpen 'Air Motion Transformer' die alom bekendheid genoot in de zeventiger jaren.

Het als een harmonica gevouwen foliemembraan dat aangedreven wordt door een krachtige neodymium magneet is enorm licht en het diafragma is volgens Elac circa tienmaal groter dan de maat van een standaard 25 mm dome tweeter. De lucht wordt extreem snel in beweging gebracht hetgeen resulteert in een hoger rendement en een uitzonderlijke dynamiek. Ook de in rubber opgehangen 140 mm aluminium sandwich woofer is een eigen ontwerp van Elac.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE