NIEUWS

UPC met nieuwe Set Top Box Horizon


Redactie HiFi.nl | 18 september 2012

UPC heeft begin september haar nieuwe digitale Set Top Box onder de naam Horizon gelanceerd. De Horizon is uitgerust met een ingebouwd modem en maakt onder andere streamen naar tablets en smartphones mogelijk.

De op donderdag 7 september door UPC gelanceerde set top box of decoder Horizon was verleden jaar al aangekondigd, maar om onduidelijke redenen was de introductie een aantal keren uitgesteld. Maar nu is hij verkrijgbaar in de winkel, de nieuwe Horizon. Het vernieuwende van deze set top box zit hem in de toevoeging van een ingebouwde modem. Tot nu toe hadden kabelaars alleen een decoder voor televisieontvangst met daarnaast een aparte internetrouter. Dit systeem maakte het al wel mogelijk om ook films via de kabel te bestellen, naast natuurlijk het opnemen van televisieprogramma’s. Maar tegenwoordig is dat niet meer voldoende om mee te doen in interactief multimedialand. En daarom is er nu de Horizon.

 

Apple-adapten zullen wellicht opmerken dat de nieuwe set top box van UPC hen qua gebruiksmogelijkheden doet denken aan de Apple TV. De Horizon mediabox biedt toegang tot livestreams, extra tv-kanalen, sites als Youtube en een appstore waarmee extra programma’s via zogenaamde widgets kunnen worden aangeschaft. Door middel van draadloos netwerk wordt de tv verbonden met andere in huis aanwezige apparaten, zoals tablets, smartphones en andere televisies. Zo kan de televisie in de slaapkamer nu ook profiteren van extra televisiekanalen, zonder een extra kastje te hoeven aanschaffen.

Maar wellicht is het handiger om die extra televisie weg te doen of niet aan te schaffen: kijken via tablet wordt steeds populairder. UPC stelt het platform voor de Horizon open, zodat er apps voor gemaakt kunnen worden. Bij de release zijn er al enkele apps, zoals Twitter en Facebook. Daarvoor komt een app beschikbaar voor iOS en Android. Die app moet voor eind september uitkomen. Ook kan een tablet worden gebruikt als afstandsbediening voor de set top box. Verder geeft de Horizon mediabox op basis van kijkgedrag ook nog persoonlijke kijktips uit een breed aanbod van programma’s uit het verleden en in de nabije toekomst of zelfs die via UPC On Demand verkrijgbaar zijn.

De Horizon-decoder is door UPC zelf ontworpen met hulp van Samsung en Intel, die een 1GHz-Intel Atom CE-processor leverde. De harde schijf heeft een capaciteit van 500 GB, waarop je tot honderd uur tv-programma’s zou moeten kunnen vastleggen. De aloude SCART-kabel is vervangen door HDMI, en je analoge telefoon kun je er ook op kwijt.

De interface die de Horizon op het tv-scherm tovert is opvallend te noemen. UPC rept van ‘spectaculair’ en zegt dat de ‘in het niets lijkt op andere momenteel op de markt beschikbare systemen’. Maar ook hier zullen Apple-gebruikers veel ‘herkennen’: de interface is vloeiend en flitsend uitgevoerd  en zeer gebruikersvriendelijk, precies dat wat Apple-gebruikers gewend zijn. Dezelfde interface wordt gebruikt voor de iOS-app, waarmee de UPC abonnee programma’s kan bekijken en andere diensten kan aanroepen.

Kabelaar UPC heeft ongeveer 35 procent van Nederland als dekkingsgebied. Het bedrijf heeft momenteel een miljoen digitale televisiekijkers en zo'n 900.000 mensen die internetten via UPC. 

Het gebruik van Horizon is ongeveer vijf euro duurder dan een normaal abonnement. Je kunt kijken op de website van UPC voor meer informatie.

 

EDITORS' CHOICE