REVIEWB&W

Vyger Baltic M

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Ruud Jonker | 01 januari 2006 | Fotografie Fabrikant | B&W

Wel eens verliefd geweest? Wellicht op het leukste meisje of jongetje uit de klas. Audiofielen kennen ongetwijfeld dezelfde emotie, alleen worden zij verliefd op een apparaat. Audio-apparatuur, automobielen en andere consumentenproducten hebben niet alleen pure rationele gebruikswaarde. Status speelt een rol, de aansluiting bij een bepaalde groep, een gevoel van waarde- en degelijkheid, vormgevings- en designwaarde en psychologische bevrediging. Deze maand ben ik hals over kop verliefd geworden op de Vyger Baltic M draaitafel. Dat heeft alleen te maken met de vormgeving. Vaak valt de mooiste vrouw (of man) van de wereld erg tegen, als na verloop van tijd de innerlijke eigenschappen boven komen. Benieuwd hoe dat gaat met deze Vyger.

Voor veel consumenten moet een gebruiksartikel ook een bepaalde kwaliteit uitstralen. Het gevoel (en geluid) dat het dichtslaan van een Mercedes-portier veroorzaakt, geeft een hoge kwalitatieve perceptie. Datzelfde gevoel ontstaat als je draait aan de volumeregeling van een Mark Levinson-versterker. Een platenspeler is vaak een kostbaar artikel dat feitelijk voor de eeuwigheid is gebouwd. Welk gevoel geeft een plankje mdf, een motortje uit de Conrad catalogus, een toonarm met een hoge 'zelfbouw' look en vier rubber dopjes?

Neem dan de Vyger Baltic M. Het chassis (plinth) bestaat uit een 'ster' van aluminium, dat gemaakt is op een cnc-bank. De afwerking is in metaallak van een kwaliteit die een Ferrari niet zou misstaan. Deze plint rust op een drietal verstelbare voeten, met een ingebouwde magnetische lagering. Feitelijk 'zweeft' de draaitafel op het veld dat gemaakt wordt door elkaar afstotende magneten.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE