NIEUWS

Fostex met nieuwe koptelefoonversterker en dac


Redactie HiFi.nl | 23 september 2012

Fostex brengt met de HP-A8C een hoogwaardige koptelefoonversterker op de markt die ook uitstekend als DAC uit de voeten kan.

Bij het Japanse merk Fostex denk je nou niet gelijk aan koptelefoonversterkers of DAC’s. Het merk heeft zich vooral als hofleverancier van hoogwaardige onderdelen voor zelfbouw-luidsprekers ontwikkeld. Nu komt deze fabrikant ook met andere producten uit de hifi-keten. Eerder al was er de TH-900 koptelefoon die buitengewoon goed ontvangen is. Nu komt Fostex dan met de HP-A8C koptelefoonversterker op de hifi-markt. Dat de makers daarbij grondig en serieus te werk gegaan zijn blijkt al uit de zeer verzorgd uitziende analoge versterking, als ook uit de mogelijkheid de ingangs-geluidsterkte (in 0,5 dB stappen) aan te passen aan het koptelefoontype. Ook de verfijnde luidsterkte-chip maakt duidelijk dat de HP-A8C voor koptelefoongebruik geoptimaliseerd is.

Maar in de HP-A8C huist daarnaast ook nog een interessante DAC. Via USB,  optisch, coaxiaal of AES (hieruit blijkt de herkomst van de leverancier uit de geluidsstudio’s) kunnen de meeste digitale geluidsbronnen hun weg vinden. Door de 32-bit D/A-converter van het type AK4399 (van Asahi Kasei) kan het signaal tot 192 kHz verwerkt worden. Daarbij voert Fostex een upsampling door van twee maal of vier maal. Deze upsampling kan ook uitgezet worden. Het USB-deel wordt verzorgd door de TMS320 van Texas Instruments. Om echter überhaupt van de native 32-bit  kwaliteit gebruik te kunnen maken heb je een Apple computer nodig: pc’s ondersteunen ‘slechts’ 24-bit. Ook voor gewone signalen in de vorm van 2 clinch-aansluitingen biedt de HP-A8C onderdak, hetgeen hem strikt genomen ook een analoge voorversterker maakt. Adviesprijs: 1650 euro.

Kijk voor meer informatie op de website van Fostex.

EDITORS' CHOICE