REVIEWBasis Audio

Analoge State of the Art: Basis, Graham Engineering en Lyra Combinatie

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Werner Ero | 01 maart 2005 | Fotografie Fabrikant | Basis Audio

Het verleggen van de grenzen van het maximaal haalbare op weergavegebied is een uiterst moeizame en geldverslindende bezigheid. Ver verwijderd van alle budget hectiek en nieuwe steeds verder geluidscomprimerende weergave standaards, werkt verspreid over de gehele aardbol een relatief klein groepje getalenteerde topontwerpers aan juist het omgekeerde doel. Het vervolmaken van steeds maar verder evoluerende producten en het continu opzoeken van de grenzen van het haalbare.

Het zijn in het bijzonder deze componenten die razend interessant zijn om eens grondig te beluisteren en vooral te ondergaan. Toen onlangs mij de kans werd geboden om een super opstelling bestaande uit o.a. een Basis Debut Signature Diamond draaitafel, Graham Engineering Phantom B-44 arm, Lyra Titan element en de unieke Lyra Connoisseur 4-2P phonotrap te testen, hoefde ik mij geen seconde te bedenken en zei direct volmondig ja. Het zou een grensverleggende gebeurtenis worden welke nieuwe inzichten verschaft in de objectiviteit van gereproduceerde muziekweergave.

Voordat ik van start zal gaan met het intro- duceren van de componenten van deze test en de rest van de keten is het belangrijk te weten op welke gronden deze zijn beoordeeld en waar het mee is vergeleken. Gereproduceerde muziekweergave kan globaal worden onderverdeeld in subjectieve en objectieve parameters. Onder subjectief versta ik weergave die je zelf goed of minder goed kunt vinden, maar niet volledig is gerelateerd aan live of werkelijkheidsweergave. Producten uit deze groep kunnen dus op zich wel zeer goed en prettig klinken, maar be- naderen niet een weergave zoals hij in werkelijkheid voorkomt. Niet geheel onverwacht valt het gros van de hedendaagse audioproducten in deze eerste groep.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE