REVIEW

Filmrecensie: Garpastum


Jan Luijsterburg | 03 oktober 2012

Twee broers in Sint Petersburg anno 1914 zijn bezeten van voetbal. Dat is dan nog een nieuwe sport, die gespeeld wordt op de onverharde straten van de stad. De eerste wereldoorlog begint en de Russische revolutie staat voor de deur. De burgerij heeft geen idee wat hen te wachten staat.

De film van de tegendraadse filmmaker Alexei German, zoon van het boegbeeld van de kritische Sowjet-cinema van de vorige eeuw, bestrijkt vijf jaar uit het leven van de opgroeiende broers Andrej en Nikolaj. Hun moeder is gestorven, de vader is ziek. Ze verblijven daarom bij een oom.

Andrej krijgt een relatie met een vrijgevochten vrouw die haar huis gebruikt als ontmoetingsplaats voor kunstenaars. Nikolaj gaat het leger in en wordt apotheker. Een constante in hun leven is de passie voor het voetbalspel. Ze spelen voor geld en dromen ervan een stadion te bouwen. Of dan toch een echt veld, met doelpalen. De oorlog maakt dat niet gemakkelijk. 

Garpastum – de titel verwijst naar een klassiek Romeins balspel – is het resultaat van een opdracht om een film te maken waarin voetbal centraal staat. De regisseur geeft in interviews aan zelf niets met die sport te hebben, en de film gaat dan ook duidelijk niet over voetbal. Dit geeft de lange sportscènes op modderige ondergrond iets overbodigs, hoe mooi gefilmd ze ook zijn.

De manier van vertellen, met lange scènes zonder duidelijk doel, maken de film sowieso niet erg toegankelijk. De personages komen niet echt tot leven, wat je als kijker onverschillig maakt over hun lot. Wel weet German mooi de dreigende sfeer te typeren van een stad op een kritisch omslagpunt in haar geschiedenis.

Garpastum ziet er prachtig uit, met sepiakleurige beelden van veelal in mist gehulde landschappen en stadsgezichten. Als oude foto's. De transfer naar dvd is echter niet optimaal, met ghosting effecten die de mist wat extra mistig maken.

Aanvullende informatie:
Rusland, 2005
Speelduur: 116 minuten
Regie: Aleksei German jr.
Scenario: Oleg Antonov, Alexandr Vajnsjtejn, Aleksej German Jr
Muziek: Igor Vdovin
Met: Jevgeni Pronin, Danila Kozlovski, Dmitri Vladimirov, Alexander Bikovski, Tsjoelpan Chamatova, Pavel Romanov   
Beeld: 2,35:1 anamorf
Geluid: DD 5.1 en 2.0
Uitgave: Contact film
Distributie: de Filmfreak 

EDITORS' CHOICE