REVIEW

Yazoo - Upstairs at Eric's


Eric de Boer | 05 oktober 2012

De volgende release van MoFi in hun Solver Label Serie is er één die van commercieel belang was in de vroege jaren tachtig. Yazoo trachtte een brug te slaan tussen de Britse en synthpop en Amerikaanse R&B. Een vrij verrassend debuut uit 1982 vindt zijn weg weer naar vinyl.

Yazoo (of kortweg Yaz) is een collaboratie van niemand minder dan Alison Moyet en Vince Clarke, die ook deelnam aan Depeche Mode. De plaat is het eerste album van de -uiteindelijk- twee albums die Yaz uit zouden brengen, en werd opgenomen op de zolder van producer Eric Radcliffe, die een geïmproviseerde studio vormde. Meteen een naam voor het album.

Clarke had redelijk wat vrijheid, wat blijkt uit de voor die tijd zeer vooruitstrevende invalshoeken om muziek min of meer digitaal te benaderen. Er wordt op het album flink geëxperimenteerd met invloeden van jazz, blues, R&B en nieuwe technieken. De warme, bluesy stem van Alison Moyet vormt met de af en toe wel heel erg hoekige invallen van de muziek een mooi contrast, en het is precies die kracht van tegengestelde synergie dat Upstairs At Eric’s zo interessant maakt(e). Natuurlijk staan de bekende hits Only You en Don’t Go op het album, dat overigens erg mooi geperst is. Simpelweg briljant zijn de tracks I Before E Except After C en In My Room, waarbij Clarke vrijuit met ‘tapeloops’ en samples kon werken. Samplen lang voordat de elektronische muziek echt mode werd, een vooruitstrevende blik! Mooi is ook de kracht van Alisons stem op bijvoorbeeld een track als Midnight.

Zoals aangegeven, klinkt de persing op 180 grams vinyl erg mooi, gedetailleerd en open. De RTI Studio’s hebben voor Mobile Fidelity Sound Lab een prima herpersing verzorgd en de klanken voor een LP uit die periode zijn gewoon dik in orde. Een kanttekening moet ik wel plaatsen, want hoe vooruitstrevend de muziek van Yaz ook was, de digitale technieken van dertig jaar geleden zijn natuurlijk allang achterhaald, en dat is hoorbaar in de muziek. Maar door het onschuldige karakter van deze LP is luisteren misschien wel meer aan te bevelen, al was het maar vanwege de goede uitvoering.

Label: Mobile Fidelity Sound Lab
Speelduur: 42:31 minuten
Website

EDITORS' CHOICE