NIEUWSOPPO

OPPO pakt uit met HDMI-in


Redactie HiFi.nl | 08 oktober 2012 | OPPO

OPPO brengt twee nieuwe Blu-ray spelers op de markt: de BDP-103EU en de BDP-105EU. Naast meer features en verdere audio- en videoverbetering, vormen vooral de twee HDMI inputs een primeur in de Blu-ray wereld.

De liefhebbers van het merk OPPO zijn eigenlijk het best te vergelijken met de aanhangers van het merk Apple. Telkens als er een nieuw product op de markt wordt gelanceerd, gaat the buzz op het wereldwijde web al vrij snel rond. En net zoals de aanhangers van wijlen Steve Jobs er heilig van overtuigd zijn dat hun iPhones de beste smartphones ter wereld zijn, zo zijn OPPO-gebruikers er doorgaans zeker van dat ‘hun’ OPPO Blu-ray speler het beste is van wat er op de markt verkrijgbaar is. Er zijn meer overeenkomsten tussen beide merken. Ze kenmerken zich door het brengen van primeurs. Denk bij OPPO aan de eerste speler die raad wist met het afspelen van allerlei soorten discs, inclusief SACD en DVD-audio.

Na de succesvolle BDP-93 en BDP-95 van OPPO komt de specialist in Blu-ray spelers nu met hun opvolgers: respectievelijk de BDP-103EU en de BDP-105EU. De BDP-103EU zal al deze maand verkrijgbaar zijn, voor de BDP-105EU moeten we nog wachten tot waarschijnlijk begin 2013. Daarom concentreren we ons nu even op de BDP-103EU.

Het eerste goede nieuws betreft iets wat niet veranderd is: de prijs. Mooi natuurlijk, maar we zijn vooral benieuwd naar de veranderingen ten opzichte van het vorige model, de BDP-93 met zijn toch ook al indrukwekkende reputatie en specificaties.

Allereerst is er een verbeterde analoog audio-sectie. Dit zou moeten zorgen voor een warmer, meer open, en levendiger geluid ten opzichte van zijn voorganger. De beeldkwaliteit wordt nog verder verbeterd door toepassing van Qdeo video proccessing technologie. De algemene prestaties van de BDP-103EU worden mogelijk gemaakt door het gebruik van een nieuwe, aangepaste dual-core SoC (System-on-Chip). Deze levert concreet snellere opstarttijden van de diverse discs op. De nieuwe, krachtigere processor maakt verder een verbeterde gebruikersinterface voor cd en voor het afspelen van mediabestanden mogelijk. De navigatie is sneller en verschaft ook meer informatie. Over mediabestanden gesproken: de BDP-103EU kan media-files afspelen van op USB aangesloten media. Mogelijk zijn verder het streamen van content van onder andere Pandora en YouTube.

Tot zover de verbeteringen. Dan de échte vernieuwing. Het beste aan de nieuwe BDP-103 hebben voor het laatst bewaard in dit stuk. OPPO introduceert op haar nieuwe modellen HDMI in. En om misverstanden gelijk uit de weg te halen: de BDP-103EU is geen Blu-ray recorder. De HDMI input maakt het mogelijk om randapparatuur aan te sluiten die vervolgens gebruik kan maken van de videoprocessing en upscaling capaciteiten. De BDP-103EU is nu dus ook als DAC in te zetten, een gegeven dat veel hifi-liefhebbers zal aanspreken. De nieuwe OPPO’s zijn meteen maar met twee HDMI in-aansluitingen uitgevoerd: één aan de achterzijde, de andere aan de voorkant. Deze ‘voorkant-HDMI’ is bedoeld voor MHL-compatibel apparaten, zoals smartphones van Nokia en Samsung. Na aansluiting verschijnt de inkomende informatie via het videodisplay via één van de twee HDMI uitgangen.

Alsof al dit voorgaande nog niet mooi genoeg is, melden we hier ook nog dat de BDP-103EU voorzien is van een 2D-naar-3D converteerder. Ook het upscalen van het beeldmateriaal naar 1080p en zelfs 4K is met deze speler mogelijk. Nog iets vergeten? Oh ja: er zitten ook nog drie USB-poorten aan boord. En de BDP-103EU is via een speciale App te besturen. We zullen deze Blu-ray speler graag eens aan een praktijktest onderwerpen!

Vanaf eind oktober verkrijgbaar, adviesprijs: € 699,00. Meer info: www.oppo-bluray.nl

MERK

EDITORS' CHOICE