NIEUWSSharp

Boom! Shake the room met Sharp GX-M10H Boombox


Redactie HiFi.nl | 13 oktober 2012 | Sharp

Het waren de hoofdtelefoons van de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw: ghettoblasters. Menig jongere, vooral in de armste wijken in grote Amerikaanse steden, liep ermee over straat. De draagbare stereo’s initieerden menig spontaan straatfeestje, of inspireerden breakdancers hun kunsten te vertonen. Als het aan Sharp ligt, keren die tijden terug.

Met de tijdens IFA 2012 voor het eerst getoonde GX-M10H Boombox herintroduceert het Japanse bedrijf zich op de markt waarin het gedurende de hoogtijdagen van de ghettoblaster leidend was. Niet minder dan een kleine honderdvijftig verschillende boomboxmodellen slingerde het bedrijf de markt op. De Sharp HK-9000 was zelfs leidend in de toenmalige, startende, hiphop scene. In een tijdperk waarin hiphop sterren magnaten zijn geworden moeten die oude tijden herleven met de GX-M10H, zo vindt het Japanse bedrijf dat dit jaar zijn honderdste verjaardag viert.

Maar dan wel naar de standaard van 2012. De boombox is namelijk uitgerust met een geïntegreerde digitale FM-tuner met RDS en een CD-speler die naast originele schijfjes ook MP3-disks afspeelt. Achter een transparant en af te sluiten klepje kan een iPod- of iPhone worden geplaatst in een dockingstation en de boombox is uitgerust met een USB-poort voor externe apparaten zoals bijvoorbeeld een USB-stick of iPad en een microfoon- en gitaaraansluiting.

De opvallende metallic oranje 13 cm grote woofers zorgen voor een maximale output van 100 watt. Volgens een ronkende productbeschrijving van Sharp voorkomt het buisvormige ontwerp ongewenste trillingen, waardoor een helder geluid gegarandeerd wordt. Ideaal voor alle B-boys en –girl of streetdance crews.

Wie oud genoeg is om zich de ouderwetse ghettoblasters nog te herinneren, weet vast nog wel dat je gerust een doos batterijen mee kon nemen wanneer je het apparaat daadwerkelijk mee de straat op nam. In de GX-M10H gaan weliswaar - naast een normale lichtnetaansluiting - ook batterijen, maar het apparaat kan ook makkelijk worden aangesloten op de 12volt-adapter in de auto. Voor 249 euro get jij dit feestje vanaf heden started.

EDITORS' CHOICE