NIEUWS

Filmpjekijken weektips: nu in de bios


Redactie HiFi.nl | 18 oktober 2012

Na de grote blockbusters in de zomer is het een tijdje vrij rustig geweest qua interessante premičres in de Nederlandse bioscopen. Daar komt deze week meer dan verandering in, met diverse films die het vermelden zeker waard zijn. 

Zo kun je vanaf vandaag naar De Marathon, die in de recensie van Filmpjekijken de beste Nederlandse film sinds Simon wordt genoemd. De Marathon is een film van Diederick Koopal, die vooral bekend is van de vele succesvolle reclamefilmpjes die hij de afgelopen decennia maakte - zoals de Rolo-reclame met de olifant, Heineken's skileraar (“heeey, Biertje?”) en Albert Heijn's stuntelige Harry Piekema.

De film draait om de oer-Rotterdammer Gerard, wiens garage in de financiële problemen is gekomen. Hij besluit met zijn drie beste vrienden/werknemers Leo, Kees en Nico geld in te zamelen door mee te doen aan de marathon van Rotterdam. Al zijn er waarschijnlijk maar weinig mensen minder geschikt om de klassieke afstand af te leggen dan dit viertal.

"De Marathon is veel meer geworden dan een film over vier vrienden die zich voorbereiden op de af te leggen 42 kilometer en 195 meter. Het is een authentieke, levensechte schets van waar mensen toe in staat zijn wanneer ze bereid zijn ergens samen de schouders onder te zetten."
De hele recensie is hier te lezen.

Ook nieuw in de bios vandaag: Killing Them Softly, met Brad Pitt. "De perfecte roof plegen bestaat wellicht niet, maar in dit verhaal lijken de omstandigheden zo gunstig dat het haast niet meer mis kan gaan. In een onstuimige en grijze wereld laat men zich echter niet zomaar bedriegen en bestelen. Wat volgt is een anderhalfuur durend schouwspel met, zoals de titel doet vermoeden, volop moord en wreedheden."
Je vindt de recensie hier.

Daarnaast zijn er deze week nog zeker drie andere titels die het vernoemen waard zijn. We zetten ze even op een rijtje;

End of WatchDat David Ayer een fascinatie heeft voor de meest ruige wijken van Los Angeles, dat liet hij als scenarioschrijver al zien met bijvoorbeeld Training Day en S.W.A.T.. Ook als regisseur koos hij voor de City of Angels als decor voor de rauwe films Harsh Times en Street Kings

In End Of Watch maken we kennis met politieagenten Brian (Jake Gyllenhaal) en Mike (Michael Peńa). Niet alleen elkaars partner bijde Los Angeles Police Department, ook buiten werktijd kunnen de twee het prima met elkaar vinden. Zij draaien hun hand niet om voor een confrontatie met de gevaarlijkste lieden die rondlopen in South Central, halen er zelfs een kick uit.

Frankenweenie: "Tim Burtons beste en leukste film in jaren."

In 1984 maakte Tim Burton Frankenweenie al voor Disney. Het was een zwart-witfilm die een half uur duurde, met echte acteurs en een echte hond. De inspiratie kwam van het monster van Frankenstein. Bijna dertig jaar later maakt Burton een remake van een van zijn meest geliefde projecten, ditmaal als stop-motion speelfilm.

Beasts of the Southern Wild - "een liefdevolle ode aan de vrijgevochten bayou-gemeenschappen na Katrina."

Water, tegelijk bron van leven en oorzaak van rampspoed. Iets waar we hier in ons kleine dijkenrijk met waterbeherende kroonprins bijna continu bewust van zijn maar waar ze in de Verenigde Staten ten tijde van oorkaan Katrina pijnlijk aan herinnerd moesten worden.

Bekijk het hele overzicht van deze en eerdere releases op Filmpjekijken.com

EDITORS' CHOICE