REVIEW

Wallace & Gromit's World of Invention


Jan Luijsterburg | 29 oktober 2012

De klei-figuurtjes Wallace en Gromit van de Britse Aardman Studio zijn lievelingen van de BBC. Vandaar dat ze niet alleen optreden in eigen films, maar ook voor andere doelen gebruikt worden. In deze televisieserie uit 2010 treden ze op als presentatoren van een populair wetenschappelijk programma over uitvindingen. De DVD-omslag en andere publiciteitsuitingen wekken de suggestie dat het om een volledige animatieserie gaat, maar dat is dus niet het geval.

De onhandige, maar welbespraakte Wallace verzorgt de aankondigingen vanuit een futuristische studio, met zijn zwijgzame hond Gromit als aangever en assistent. Dat gaat gepaard met voor het duo tamelijk flauwe grapjes. Zoals over olifant Kevin die in de eerste aflevering de stroomvoorziening verzorgt door spruitjes te eten. Een vorm van windenergie die wel de nadelen van biogas heeft: ontploffingsgevaar...

De zes afleveringen van elk een half uur bestaan uit een aantal korte, snel gemonteerde reportages over opmerkelijke uitvindingen van over de hele wereld, gerangschikt naar thema.

De eerste aflevering gaat over de natuur als inspiratiebron voor uitvindingen. Hierin komt onder andere Nederlander Theo Jansen aan bod met zijn van PVC buizen vervaardigde stranddieren, die steeds zelfstandiger worden en hopelijk ooit echt op eigen benen leren staan.

De andere afleveringen behandelen pogingen tot vliegen, uitvindingen die het huishouden vergemakkelijken, de zintuigen ondersteunen, de veiligheid verhogen of alternatieve vormen van vervoer mogelijk maken. Als bonus is een zestal items toegevoegd die niet in de afleveringen pasten. Daarin ontbreken Wallace en Gromit helemaal.

De serie is onderhoudend en vaak redelijk vermakelijk, maar het contrast tussen de aankondigen van Wallace & Gromit en de reportages is enigszins geforceerd. Het wachten is op een echte opvolger van hun vier onnavolgbaar briljante en warm aanbevolen korte films (A Grand Day Out, The Wrong Trousers, A Close Shave en A Matter of Loaf and Death) en de speelfilm The Curse of the Were-Rabbit.

Aanvullende informatie:

VK 2010
Speelduur: 6 x 30 minuten
Regie en productie: Nick Park, Aardman studio
Extra: 6 items
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 2.0
Uitgave: Lumière
Homepage Wallace & Gromit
Aardman YouTube kanaal

EDITORS' CHOICE