REVIEW

Live - Throwing Copper LP


Eric de Boer | 31 oktober 2012

Al bijna twee decennia geleden brak de Amerikaanse band Live eindelijk door bij het grote publiek. Het tweede album Throwing Copper had al maandenlang in de onderste regionen van de hitlijsten gezweefd, voordat voornamelijk grungeliefhebbers de band van toenmalig voorman Ed Kowalczyk omarmden. Wie het album toen niet op vinyl heeft weten te bemachtigen, krijgt nu een tweede kans.

Music On Vinyl brengt het album uit 1994 namelijk opnieuw uit op vinyl. Wie geluk heeft, vindt in de platenzaken één van de gelimiteerde koperkleurige vinylversies; er zijn er namelijk slechts duizend van geperst. Nadat de band eindelijk ontdekt werd in de Verenigde Staten, duurde het niet lang voordat ook Europa overstag ging en de band omarmde. De reden was ook best duidelijk: na een periode van grungers met een flinke en vooral ongrijpbare rock ’n roll levensstijl, was Live een commerciële verademing. Zanger en frontman Ed Kowalczyk klonk oprecht, ook in zijn teksten en de wat opstandige zangstijl. Daarbij bracht Throwing Copper zoveel hitmateriaal met zich mee dat de band toch wel enkele jaren het grote publiek zoet kon houden. Het zou drie jaar duren voordat het –indertijd ondergewaardeerde- album Secret Samadhi uit zou gaan komen.

Op deze gelimiteerde persing uit Haarlem zijn alle hits aanwezig, samen met de op deze editie als bonustracks aangemerkte Pillar Of Davidson en Horse. De laatste track was wel al op het origineel aanwezig als zogenaamde ‘hidden track’, en biedt wat country-invloeden. Maar Throwing Copper moest en moet het nog steeds hebben van de inmiddels tijdloze hits die jarenlang de radiostations hebben gedomineerd. De krachtige meezinger I Alone, Lightning Crashes (geschreven voor een overleden klasgenoot uit de schooltijd van de band die werd aangereden door een dronken automobilist), All Over You, het wat apocalyptische White, Discussion en natuurlijk het geweldige Selling The Drama. Wie het album toendertijd geen of weinig aandacht heeft gegeven, zal echter alsnog veel genot uit de tracks The Dam At Otter Creek en Shit Towne weten te halen. Of een track als Iris, met erg mooi drum- en baswerk. Echte alternatieve rocktracks met veel kracht.

De herpersing klinkt –net als het origineel- nog steeds niet audiofiel of zeer dynamisch. Wat de muziek overigens ook niet geheel past. Er is wat volume voor nodig om ten volste te kunnen genieten van dit album, maar dan waant de luisteraar zich ook meteen terug in de tijd, met de idealen van Live. Nog steeds een lekkere luisterplaat voor ieder jaargetijde.

Label: Music On Vinyl
Speelduur: 59:25 minuten
Website

EDITORS' CHOICE