Argo.á

"/>
 

NIEUWS

Filmpjekijken weektip: Argo


Redactie HiFi.nl | 08 november 2012

Ben Affleck is goed bezig. Waar hij rond de eeuwwisseling, enkele jaren na zijn Oscar-succes met Good Will Hunting, herhaaldelijk films maakte waar je het beste met een grote boog omheen loopt, heeft hij zijn draai inmiddels meer dan gevonden - op de regisseursstoel.

Hij verbaasde vriend en vijand met het sterke Gone Baby Gone, en volgde dat regiedebuut op met The Town, een overtuigend misdaaddrama dat zich eveneens in zijn thuisstad Boston afspeelt. Nu is er zijn derde titel; Argo

Argo is, net als Gone Baby Gone, gebaseerd op ware gebeurtenissen. De film vertelt het verhaal van eenágeheime reddingsoperatie van zes Amerikanen die vastzitten in Iran. De waarheid achter de gijzelingscrisis in Iran, die decennia lang voor het publiek verborgen is gehouden, wordt eindelijk onthuld.

Op 4 november 1979, op het hoogtepunt van de Iraanse revolutie, bestormen militanten de Amerikaanse ambassade in Teheran, en gijzelen 52 Amerikanen. Tijdens de chaos slagen zes Amerikanen erin te ontsnappen. Ze duiken onder in het huis van de Canadese ambassadeur. In de wetenschap dat het slechts een kwestie van tijd is, voordat de zes worden ontdekt en gedood, wordt CIA-agent Tony Mendez (Affleck) ingeschakeld. Mendez is exfiltratie-expert en komt met een plan om de zes te bevrijden. Een plan dat zo riskant en onvoorstelbaar is, dat je het alleen in een film zou verwachten...

Argo kan bogen op een behoorlijke cast. Naast de hoofdrol van Affleck zelf, zien we onder meer John Goodman, Bryan Cranston, en Oscar-winnaar Alan Arkin als de producer die de nepfilm moet 'verkopen'.

"Het gaat hier om de rit zelf. De film druipt aan alle kanten van New Hollywood zelfverzekerdheid, van het perfect weergegeven tijdsbeeld tot aan het scherpe, benauwende script. Het lijkt niet alleen een film uit de jaren zeventig, het is er bijna ÚÚn." Lees de hele recensie hier.

Lees meer over de plannen van Affleck, die binnenkort weer eens met Matt Damon op het witte doek zal verschijnen, en momenteel werkt aan Live by Night, zijn vierde film. Live by Night isánet als Gone Baby Gone gebaseerd op een boek van Dennis Lehane, auteur van onder meeráMystic River (Clint Eastwood)áenáShutter Island (Martin Scorsese). Succes verzekerd?

EDITORS' CHOICE