REVIEW

Bette Midler – The Rose (LP)


Eric de Boer | 14 november 2012

Het tweede album van The Divine Miss M. op MoFi’s Silver Label is een soundtrack. In 1979 en 1980 schitterde Bette Midler in de film The Rose, waarvan deze plaat het succes mocht benadrukken. Voor de fans van die film en het bekende titelnummer is deze herpersing bedoeld.

Bette had de hoofdrol in de film, die haar vierde keer op het witte doek betekende. De rol en de film, waarin Bette Midler een op Janis Joplin geïnspireerde rol als Mary Rose Foster vertolkte, leverde Midler veel nominaties en zelfs twee Golden Globe Awards op. Deze soundtrack bevat precies die mix van blues, rock, pop en Memphis-geluiden die de film ook overbracht. De LP heeft –behalve het titelnummer dat Bette ‘normaal’ heeft ingezongen- elf tracks die live zijn opgenomen. Daaronder bevindt zich Midnight In Memphis, opzwepend en vrolijk, en de hit Stay With Me. Het lukte de zangeres annex actrice indertijd erg goed om in haar rol te kruipen en het publiek (en de filmbezoeker) te trakteren op een flinke vocale kracht, met veel timbre en emotie. Het vanuit een vrouwelijk perspectief gezongen When A Man Loves A Woman is ook best uniek, niet in de laatste plaats door de blazers en het prima spel van gitarist Steve Hunter en drummer Whitey Glan, beiden lid van Lou Reeds Rock ’n Animal tour. De plaat rockt er op een vrouwelijke manier stevig op los, met veel blazers, gitaarmuziek en piano. Niets mis mee, zeker niet voor een soundtrack.

 
Maar de reden voor deze persing bevreemdt me toch wel enigszins. Mobile Fidelity Sound Lab heeft tussen de Silver Label heruitgaven snoepjes van persingen zitten, maar The Rose is er geen van. Met uitzondering van het in de studio opgenomen titelnummer, waarmee Midler nog vaak in de Top 2000 terugkeert, klinkt het origineel en dus ook deze herpersing niet erg mooi. De zang is af en toe ronduit schel, de dynamiek beperkt en van gelaagdheid in de muziek is weinig te merken. Hier verandert noch een remastering op Tim de Paravicini’s beroemde remasteringsysteem, noch de persing op hoogwaardig RTI-vinyl iets aan. En daarmee is The Rose alleen bedoeld voor echte Midler-fans, waarvan er in de VS vast meer zijn dan in de rest van de wereld.

Label: Mobile Fidelity Sound Lab
Speelduur: 43:29 minuten
Website

EDITORS' CHOICE