NIEUWSTivoli Audio

Essential: Tivoli Audio

We mogen het gerust een klassieker noemen: de Model One tafelradio van Tivoli Audio. In de dikke tien jaar dat het Amerikaanse bedrijf nu bestaat, heeft het zich met de Model One, PAL en een handvol andere modellen een ijzersterke positie veroverd binnen het audiolandschap.

Maar dat betekent niet dat er achterover geleund wordt in Boston, innovatie staat nog steeds voorop. Dat blijkt wel uit de dit jaar toegevoegde Bluetooth-techniek aan de populaire apparaten. Tijd voor een korte geschiedenis, en een blik op de nieuwe ontwikkelingen. 

Er zijn maar weinig mensen die met zoveel succes bedrijven zijn gestart die zonder uitzondering een absurd hoge value for money leverden dan Henry Kloss. Een ontwerper en innovator pur sang, die sinds halverwege de jaren ’50 van de vorige eeuw aan de wieg staat van bekende audiomerken als Acoustic Research, KLH, Advent Corporation, Cambridge SoundWorks en tenslotte Tivoli Audio. De eerste drie bedrijven zijn gevestigd in Cambridge, Massachusetts en Kloss staat erom bekend dat hij dagelijks op een afgetrapte fiets door de straten van Cambridge naar kantoor rijdt.

Kloss brengt een revolutie teweeg in audioland. Zo is hij met Acoustic Research verantwoordelijk voor de introductie van de acoustic suspension speaker, een uitvinding van zijn leermeester Edgar Villchur. Later zal hij met Advent Corporation in 1971 als eerste een hifi cassettedeck op de markt brengen, terwijl een jaar later de Advent VideoBeam 1000 de eerste videoprojector voor thuis is. Let wel: dit was dus ruim voor de introductie van VCR of überhaupt de gedachte dat je thuis video kon afspelen.

Ondanks dat hij door de industrie beschouwd wordt als uitvinder van videoprojectie, heeft Kloss die credits nooit willen accepteren. Naar eigen zeggen deed hij niets meer dan reeds bestaande technologie samenvoegen. “Sommige van mijn ontwerpen had iemand anders al veel eerder kunnen, nee moeten, maken”, blijft hij bescheiden daarover. Hoe dan ook; het is voor niemand een verrassing dat Kloss in 2000 als één van de eersten wordt opgenomen in de dan net opgerichte hall of fame van de Consumer Electronics Association.

Kloss is op dat moment eigenlijk al met pensioen, want in 1997 verkoopt hij Cambridge SoundWorks. Desondanks besluit hij in 2000 samen met Tom DeVesto - waarmee hij in 1988 samen Cambridge SoundWorks opricht - een nieuw bedrijf op poten te zetten. Een bedrijf dat we beter kennen als Tivoli Audio. Een producent van compacte audioapparatuur waarbij niet alleen een strakke en stijlvolle vormgeving hoog in het vaandel staat, maar ook zeker de klank een zeer grote rol speelt. Audiofielen over de hele wereld zijn het er namelijk wel over eens dat apparaten uit de Tivoli Audio Family een verbluffende klankkwaliteit hebben voor het formaat van de portable radio’s.

EDITORS' CHOICE