REVIEW

Santana – Abraxas (LP)


Eric de Boer | 23 december 2012

Het tweede album van Santana – Abraxas – is opnieuw gemastered en op vinyl te krijgen. Voor wie het album –nog- niet op LP bezit, een mooie kans, want deze plaat is het bezitten waard. Santana wist in 1970 zijn belofte als rasartiest te prolongeren en bracht een meesterwerk uit.

De eerste plaat van Carlos Santana kwam een jaar eerder uit en de opbrengsten daarvan, samen met de goede naam die Carlos en zijn band hadden gemaakt dankzij een geweldig optreden op het nu beroemde Woodstock Festival werden gestoken in de tweede plaat. En waar veel artiesten vast komen te zitten met hun opvolgende album, wist Santana te verrassen met een flinke diversiteit. Abraxas dampt namelijk van energie en de mix van Latijnse muziek en gitaarrock was erg vernieuwend. Het grote publiek en de radiozenders wisten het album dan ook te waarderen en de up-tempo congasound met de overstuurde gitaarsound bleek aanstekelijk te werken. Afgezien van de prettige muziek was ook de hoes een plaatje. Op de voorkant prijkt een deel van het kleurrijke schilderij Annunciation van Mati Klarwein, dat voorkomt uit een boek van Herman Hesse (Demian). Hiervan stamt ook de albumtitel Abraxas af en de bedenker van deze albumcover mag dan ook best als pienter worden omschreven.

Over covers gesproken, na een rustig en erg mooi openingsnummer in de vorm van Singing Winds, Crying Beasts is één van de grootste succesnummers van Abraxas te horen. Black Magic Woman/ Gypsy Queen stamt natuurlijk grotendeels af van één van de grote bands van die tijd: Fleetwood Mac. Carlos Santana gebruikte het nummer en voegde er Hongaarse folkinvloeden (het tweede deel van de invloeden stamde af van Gábor Szabó) en de hete sfeer van conga, timbales en andere percussie aan toe. De vocalen waren overigens niet van Carlos, maar van Gregg Rolie. Nog steeds is deze versie erg bekend en geliefd. Maar een ander hoogtepunt van Abraxas is Oye Como Va, dat pure Latijnse sfeer uitstraalt en wereldwijd bekendheid geniet. Ook de track Hope You’re Feeling Better kwam uit op single in 1971 en weet de signatuur van Santana (en zijn meesterlijke spel) te onderstrepen. Nooit op single uitgebracht, maar ook wereldwijd bekend is natuurlijk Samba Pa Ti, het hete instrumentale nummer dat vooral door marketeers in de jaren negentig werd herontdekt. (Bokbiertje, iemand?)  Maar ook tracks als Mother’s Daughter, met Hendrix-achtig gitaarspel en keyboards weten te boeien.

Al met al is Abraxas nog steeds de moeite waard. Music On Vinyl voegde een poster toe aan de gatefold sleeve met de 180 grams LP erin. Dit album is overigens alweer het vijfde van Santana dat in Haarlem mag worden geperst. De herpersing (en anonieme remastering) klinkt helder, en warm tegelijk, maar de ruwe randjes die aan de muziek horen te zitten zijn gelukkig niet weggepoetst, zoals op andere audiofiele remasters in het verleden wel het geval was. De levendigheid is dus prima bewaard gebleven en Abraxas heeft in geen jaren zo natuurgetrouw geklonken. Warmte tijdens koude winterdagen!

Aanvullende informatie:
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 37:32 minuten
Website

EDITORS' CHOICE