NIEUWS

Voor het eerst meer downloads dan fysiek


Redactie HiFi.nl | 07 januari 2013

Voor het eerst is de fysieke verkoop van muziek ingehaald door digitale downloads. In de VS bestond meer dan de helft van de muziekverkopen in 2012 uit downloads. Dat blijkt uit onderzoek van Nielsen SoundScan en Nielsen BDS. Het onderzoeksbureau meet de verkoop, streams en airplay van muziek in Amerika. 

De verkoop van download albums steeg in 2012 zelfs met 14 procent. Daarentegen daalde de fysieke cd-verkoop weer met 13 procent. Dankzij de verkoop van los van het album gedownloade nummers is er toch sprake van een totale stijging van 3,1 procent in verkoop van muziek. Zo werd het nummer Somebody that I used to know van Gotye maarliefst 6,801.000 keer gedownload. Ter vergelijking: het complete album van Gotye werd ‘maar’ 387,000 gedownload in de VS. In beide gevallen gaat het over legale downloads. 


 
Het gaat dus goed met de losse verkoop van downloadbare nummers. Het wachten is nu alleen nog op de bredere inzet van hogere kwaliteit bestanden. Je zou verwachten dat we inmiddels toch allemaal over dusdanig breedbandig internet beschikken dat een groter bestandsformaat geen probleem meer zou zijn. Natuurlijk, steeds meer mensen nuttigen hun muziek (ook) mobiel, en daar gelden dan weer andere wetten. Maar, wie weet wordt 2013 wel het jaar van de grote doorbraak en is met de aanstaande uitrol van 4G mobiel internet ook de laatste hobbel genomen?

Verder is het voor de vinylliefhebber onder ons nog leuk om te melden dat de verkoop van LP’s met 19 procent omhoog is gegaan, in vergelijking tot 2011. Het is daarmee het vijfde jaar op rij dat de verkoop van vinyl is gestegen. 

EDITORS' CHOICE