ARTIKEL

Baileo - Een bijzondere muzikale samenwerking

Voor Baileo is 2009 een bijzonder jaar. Baileo? Wat is nu weer Baileo? Baileo is voluit Baileo Music Productions en dit verklaart al een beetje waarom u dit stukje hier leest. Tien jaar geleden besloten Frits Landesbergen en Jeroen de Rijk de handen ineen te slaan en ‘voor zichzelf’ te beginnen. Frits is een begenadigd vibrafonist en drummer en Jeroen is een percussionist in hart en ziel. Ze kennen elkaar voor het oprichten van Baileo al 15 jaar en gedurende die tijd spelen ze regelmatig samen.

Frits zit nog op het Sweelinck Conservatorium als hij met Jeroen in contact komt tijdens een afstudeer recital van een mede conservatorium student. Jeroen is enige tijd voor deze ontmoeting zijn roeping achternagegaan om muzikant te worden en is daarom naar Amsterdam verhuisd. Amsterdam is – zeker in die tijd –  dan het Walhalla voor Nederlandse muzikanten en aan werk komen is niet erg moeilijk, zeker niet als je goed bent in je vak. Dit geldt ook voor Frits die na zijn afstuderen aan het conservatorium veel op nationale en internationale podia verschijnt.


(Links op de foto Frits Landesbergen en rechts Jeroen de Rijk)

Toch knaagt het aan beiden. In het muzikanten vak zijn er eigenlijk twee manieren van (over)leven. Of je kent veel mensen die jouw kwaliteiten weten te waarderen en je daarom voor projecten vragen zoals een concertreeks, tournee of opname. De andere optie is in het gesubsidieerde circuit terecht te komen en met behulp van geld van derden mooie muziek te maken. Het is geen geheim dat er sprake is van een zekere animositeit tussen beide groepen en hun vertegenwoordigers. De een noemt de ander te commercieel de ander noemt de een piep-en-knor muzikant.

Het afhankelijk zijn van derden zit Frits en Jeroen niet echt lekker. Ze hebben ruimschoots ideeën om het anders te doen. Misschien niet direct beter, maar in ieder geval zo als ze het zelf willen. De ontmoeting tijdens de recital is dan ook een keerpunt in beider leven. Ze besluiten na jaren samenspelen in 1998 definitief het roer in eigen hand te nemen. Als bagage nemen ze hun jarenlange ervaring op muzikaal gebied, hun uitgebreide muzikale kennissen en hun droom mee. Baileo is geboren.


Uiteraard gaat het leven onder de Baileo vlag niet zonder slag of stoot. In hun drang om zaken te doen zoals ze zelf willen, beter en anders, komt ook de wens om opnames te maken volgens de Baileo visie van duidelijkheid en kwaliteit. Deze wens wordt werkelijkheid als zich een partner aandient met belangen in de Hifi wereld. Deze partner produceert audio producten van hoge kwaliteit en zet die gestuurd door zijn gedrevenheid wereldwijd af. Echter, hij mist nog een essentieel onderdeel om zijn producten te profileren: goed opgenomen goede muziek. Deze laatste twee zaken vindt hij bij Baileo en het resultaat is een aantal referentie cds die niet als een test-cd klinken maar als muziek. Er lijkt geen wolkje aan de lucht bij deze samenwerking.

Helaas is de samenwerking toch van korte duur en de partners gaan uit elkaar een erfenis van een aantal cds achterlatend. Toch gesterkt door dit avontuur gaan Frits en Jeroen verder. Onder de Baileo vlag organiseren ze zelf concerten, theatertours, cd opnames en, geloof het of niet, bedrijfsfeesten. Vooral dit laatste product lijkt op het eerste gezicht wat vreemd. Maar in handen van beide volbloed muzikanten voldoen ook deze producties aan een hoge muzikale standaard. Het is vergelijkbaar met beeldende kunst. Je hebt vrije kunst en toegepaste kunst en een bedrijfsfeest is een vorm van toegepaste kunst.

EDITORS' CHOICE