ARTIKEL

Baileo - Een bijzondere muzikale samenwerking, deel 2

Twee weken geleden publiceerden we het eerste deel van dit artikel, waarin vooral de achtergronden van de hoofdrolspelers in dit verhaal, en de techniek achter het vevaardigen van de bijzondere vibrafoon van Frits Landesbergen centraal stonden. In dit tweede deel gaan we dieper in op de muzikale resultaten van deze samenwerking, en mogen we zelfs een complete CD gratis weggeven als hoogwaardige download.

En dan komt alles, Baileo en de vibrafoon, samen op de Doelen Lente Hifi Show 2009. Organisator Tom Gosselaar draagt de Baileo heren een warm hart toe. Hij weet hoe een en ander werkt en zijn levensmotto “200% geven om 100% te krijgen” sluit goed aan bij Frits en Jeroen. Dit is ook de reden dat Tom veel samenwerkt met Baileo, het klikt gewoon. Zo kent de Doelen show de live concerten die of gegeven worden of georganiseerd worden door Frits en Jeroen als bijna een traditie. Wat zeker een traditie voor deze show vormt is de speciaal voor de gelegenheid geproduceerde cd. Dit jaar werd alweer de vierde editie en getiteld De Doelen Session 2009.

De cd is een live registratie op locatie van een sessie van het Frits Landesbergen quartet. De gekozen locatie is de Willem Burgerzaal in het Doelen Concert en Congres complex in Rotterdam. Deze zaal kan fungeren als zowel een congreszaal als een concertzaal. De akoestiek is iets harder dan een zaal die enkel voor muziek is bedoeld. Voor deze gelegenheid bestaat het quartet uit Martijn van Iterson op gitaar, Frans van Geest op bas, Dre Pallemaerts op drums en Frits Landesbergen op de 4 octaafs VanderPlasBaileo vibrafoon.

In bezetting doet dit quartet gelijk denken aan het Gary Burton Quartet uit de eind jaren ’60. Niet zo verwonderlijk omdat Burton toen een keur aan jonge muzikanten rond hem en zijn vibrafoon verzamelde waar we nu nog van genieten. Zo vroeg Frits Martijn van Iterson als gitarist. Deze gitarist is een vertegenwoordiger van de iets traditionele jazz gitaar stijl. Niet verwonderlijk als zijn leermeester Wim Overgauw is trouwens. Maar het knappe van Van Itserson is dat hij aan die traditionele speelstijl zijn eigen persoon toevoegt en wel op zo’n manier dat grootmeester Pat Metheney een ieder oproept naar hem te luisteren. Dat die oproep niet aan dovemansoren is gericht blijkt wel uit het succes dat de gitarist in Amerika heeft.

De eigen stijl van de gitarist is net geen smooth jazz maar heeft lekkere ruige randjes. Frans van Geest die als bassist is gevraagd komt uit het concertgebouworkest en is ook oprichter van het bigband jazzorkest van het Amsterdamse orkest. Frans heeft voordat hij klassieke muziek tot zich nam in diverse rock en funkbandjes gespeeld en nu dan ook jazz. Hij is met recht een omni musicus. Drummer Dre Pallemaerts is ook al iemand die niet makkelijk te boeken is voor een opname. Dre wordt wel eens de bezigste drummer van Belgie genoemd. Zijn cv staat bol van de grote namen waar hij mee getoerd heeft of in de studio heeft gezeten. Naast spelen ergens in de wereld geeft Dre ook nog les aan het conservatorium in Parijs. Met Frits erbij dus een indrukwekkende bezetting. Door het kiezen van een gitaar als ondersteunend instrument onstaat er geen gevaar voor het vollopen van het geluid zoals dat bij een combinatie van vibrafoon en piano gebeurt. De gitaar biedt meer openheid in het muziekbeeld.

EDITORS' CHOICE