REVIEW

Family – Bandstand (2CD)


Eric de Boer | 26 januari 2013

Madfish brengt via Snapper Music in 2013 opnieuw de muziek van de band Family uit. Hoewel de band misschien meer te bieden heeft dan de naamsbekendheid doet vermoeden, is het toch het meest gepolijste album van Family dat als eerste verschijnt. Misschien onzekerheid van het label, maar voor wie de muziek niet kent het ontdekken meer dan waard.

Family was een band uit Leicester, Engeland, die van 1966 tot en met 1973 muziek maakte en in totaal zeven studio-albums uitbracht. De band had weliswaar de oorsprong in R & B, maar wist de jaren zestig uit te komen met een mix van art rock, acid, jazz fusion en rock ’n roll met psychedelische invloeden. Het opnieuw door Snapper Music uitgebrachte album Bandstand is hun voorlaatste uit 1972, waarop ook John Wetton voor het laatst te horen was als bassist van de band. De uitnodiging lag er namelijk al even, maar na het uitbrengen stapte hij definitief over naar King Crimson. De rest van de band bestond in 1972 uit Roger Chapman (die ook veel tracks van Family heeft geschreven), John Whitney, Rob Townsend en John Palmer.

De muziek op Bandstand is gedateerd, daar kan een remastering van de originele tapes niets aan doen. Die tapes lagen trouwens tot 2012 onaangeroerd in een kluis van Chapman en boden duidelijk goed bronmateriaal. Maar de door funky R&B beïnvloede muziek (check de basloopjes en de percussie van tracks als Broken Nose maar, onmiskenbaar) trok veel meer naar de hard rock toe dan de voorgaande albums van Family, die meer een art rock geluid met zich meebrachten als basis. Het ging de band goed af in 1972. De single en heavy albumopener Burlesque, het rustiger nummer My Friend The Sun of een rocktrack als Ready To Go zouden het in deze tijd, mits goed uitgevoerd, nog steeds goed doen. Chapman schreeuwt af en toe alsof zijn stem nog niet helemaal tot rijping was gekomen, maar dat geeft de muziek juist een prettig, extra ruig tintje. De psychedelische (folk-)invloeden zijn licht aanwezig op Bandstand, maar de toegevoegde keyboards en vibrafoongeluiden weten wel die sfeer te benadrukken. Voor fans van toegankelijke rockmuziek met veel invloeden is deze luxe geremasterde heruitgave een fijne luisterervaring. Met de productie zit het wel snor, waarschijnlijk met dank aan de goede zorgen van Chapman. De cd klinkt ruimtelijk en redelijk tot vrij dynamisch. Bij deze luxe heruitgave zit een bonusdisc met vier originele, vroege demoversies van tracks. Leuk, met veel snaarinstrumenten en ook die cd is een goede productie. De band is overigens weer bijeen voor een korte reünie, ze spelen begin februari nog één keer in Londen.

Aanvullende informatie:
Label: Madfish. / Snapper / Kscope
Speelduur: 38:13 minuten (disc 1) en 19:18 minuten (bonusdisc)
Website

EDITORS' CHOICE