REVIEW

Frank Sinatra – Sinatra’s Swingin’ Session!!!


Eric de Boer | 01 februari 2013

De derde onlangs door MoFi heruitgebrachte plaat van Frank Sinatra is niet zo neerslachtig als de vorige twee. “Come join Frank Sinatra in his best swinging mood!”, luidt de in kapitalen gedrukte zin op de achterkant van de albumcover. Gesteund door het orkest van Nelson Riddle swingt Ol’ Blue Eyes als nooit tevoren. In 1961 en ver daarna, wel te verstaan.

Het is alweer MoFi’s Krieg Wunderlich die de originele mastertapes onder handen heeft gehad. Ik begin een zwak te krijgen voor ’s mans kunsten, want de vorige twee uitgaven in de Frank Sinatra Collection (No One Cares en de mono-versie van het album Where Are You…) wisten al een prima indruk op me achter te laten. Laat ik alvast kort en bondig zijn, waarde lezer. Ook Sinatra’s Swingin’ Session!!! zet dat positieve oordeel voort. Het is –afgezien van de staat van de originele mastertapes en de kwaliteit van de eerste mixage- blijkbaar afhankelijk van de man achter de knoppen en de studiolocatie bij Mobile Fidelity Sound Lab hoe het album gaat klinken. Of het ook geldt voor andere remasteringen en de plek van mixage (er komen binnenkort meer MFSL heruitgaven aan) weet ik niet, maar dit album is gemastered in Sebastopol, Californië en niet in Chacago.

Op dit swingende album uit 1961 klinkt de crooner vrolijk, verliefd en verslavend rijk van stem. De ondersteuning door Riddle (die naar verluidt steeds sneller moest spelen van Frank) complementeert het swinggehalte zodanig, dat ook een halve eeuw later stilzitten moeilijk is. De opname is rijk aan hoorns, blazers en percussie, met een bassectie die ergens op de achtergrond een belangrijke rol vertolkt. Ook de ballads overtuigen en stemmen vrolijk. Nog steeds belangrijke tracks uit het jazz- (en pop-) verleden klinken fijn vanuit de groeven. Blue Moon, S’Posin’, When You’re Smiling, My Blue Heaven of You Do Something To Me (Cole Porter), allemaal zijn ze bekend geworden en Frank Sinatra klinkt alsof hij het flink naar zijn zin heeft. Cliff Richard-fans van het eerste uur zullen de track Always (Irvin Berlin) ook herkennen, maar Sinatra was hem wel zo’n acht jaar voor. Hoe dan ook, dit album is Sinatra’s meest swingende ooit en laat de luisteraar vrolijk en tevens erg tevreden over de heldere, dynamische geluidservaring achter. Het voordeel is dat je hem na kant B gewoon weer naar kant A kan omdraaien, want 26 minuten zijn op deze manier erg snel voorbij.

Label: Mobile Fidelity Sound Lab
Speelduur: 26:01 minuten
Website

EDITORS' CHOICE