REVIEW

Bloodhound Gang – One Fierce Beer Coaster (LP)


Eric de Boer | 15 februari 2013

Iedere dertiger en veertiger die in de jaren negentig wel eens naar MTV of TMF keek, kan zich de hilarische clip van de track Fire Water Burn wel herinneren. De Bloodhound Gang was na deze monsterhit niet meer weg te denken uit de hitlijsten van die tijd en vestigde haar naam op meerdere continenten. Dit album betekende de definitieve doorbraak voor de Gang en Music On Vinyl brengt het album opnieuw uit op 180 grams vinyl.

Deze ‘trip down memory lane’ is een prettige voor wie zich die tijd kan herinneren. De prankster-punkpop van de Bloodhound Gang vond in het begin van de jaren negentig zijn weg van studentenfeestjes naar de hitlijsten. Niet in de laatste plaats omdat Geffen Records het puberaal opstandig getinte album in zijn collectie opnam (minus de track Yellow Fever, want die zou te aanstootgevend zijn). Fire Water Burn werd opgepikt door radiostations en na het verschijnen van een begeleidende video met veel pap en oudere bewoners van een huis voor doven, kreeg de track – en de band- vrij spel. One Fierce Beer Coaster is het eerste album waarop Bloodhound Gang een volledige bezetting kreeg. Dus Jimmy Pop werd aangevuld met Lupus Thunder, Spanky G, Evil Jared en DJ Q-Ball. Het album staat bol van de wc-humor die op een ludieke wijze wordt ondersteund door voor die tijd vrij innovatieve punkrock met veel invloeden van rap en hiphop.

En naast het bekende nummer dat ook veel après-skimuziek heeft beïnvloed, klinken tracks als Kiss Me Where It Smells Funny (gebaseerd op een Metallica-riff van de track Jump In The Fire), I Wish I Was Queer So I Could Get Chicks of Why’s Everybody Always Pickin’ On Me nog steeds origineel en wie door de schijnbaar oppervlakkige teksten heenkijkt, ziet wel degelijk de briljante muzikale lijnen van de Bloodhound Gang. Ook de cover van Run-DMC in de vorm van de track It’s Tricky is uniek. Toegegeven, ook Robert Van Winkle deed een nummertje mee. Wie? Vanilla Ice, u weet wel, die ‘wannabe’ gangsterrapper die nooit echt verder kwam dan één hit. Een outcast die prima paste bij de status van sociale verschoppeling zoals de leden van Bloodhound Gang zich voelden toen ze op school zaten.

De herpersing is verdeeld over twee plaatkanten: Sue’s Side en Jen’s Side. Zoals origineel bedoeld door de band. Wie de band kent en de muziek kan waarderen, vindt in deze herpersing een leuke link naar het tweede gedeelte van de jaren negentig. Net als het origineel klinkt ook op de herpersing de wat vreemde mixage door, die voornamelijk afkomstig was van de Apple Macintosch van Jimmy Pop. Toch heeft Music On Vinyl het geluid wat weten op te trekken en de plaat, die geheel in stijl in een vaagbruine kleur verkrijgbaar is, op niveau weten te brengen. Waan jezelf even een kleine twee decennia terug, pak je wijde jeans, je afgetrapte Vans en je hooded sweater maar weer van de zolder en luister ongegeneerd naar de unieke muzikale humor van deze heren. Inclusief Yellow Fever.

Label: Music On Vinyl
Speelduur: 50 minuten
Website

EDITORS' CHOICE