NIEUWSSony

Sony lanceert PlayStation 4 met deur naar streaming


Redactie HiFi.nl | 21 februari 2013 | Sony

De afgelopen dagen cirkelden er diverse geruchten rond over de lancering van de PlayStation4, die woensdag 20 februari haar internationale introductie kreeg. Geruchten die ook door ons in de gaten gehouden werden, vanwege de mogelijkheid dat de nieuwste console van Sony uitgebreid met streaming aan de slag gaat. Door het tijdverschil bleef het woensdag lang stil, maar vanmorgen vroeg kwam er dan toch een melding van Sony. Al is de console zelf nog altijd niet getoond...

"Sony Computer Entertainment Inc. (SCE) today introduced PlayStation4, its next-generation gaming platform for the home, alongside the videogame industry’s brightest and most creative minds at PlayStation®Meeting 2013."

Een van de concepten van de nog niet getoonde PS4

In de Hammerstein Ballroom in New York werd gisterenavond (lokale tijd) uit de doeken gedaan wat de nieuwste console van Sony kenmerkt. In de presentatie werd gesproken over 'ongekend vermogen, verregaande sociale mogelijkheden en directe toegang', terwijl de aanwezigen (en live streamers) een kijkje kregen in de serie games die de PS4-ervaring moeten gaan bepalen. Connectiviteit tussen spelers en apparaten staat daarbij centraal.

Het onderwerp van de presentatie zelf was zoals gezegd opvallend genoeg niet aanwezig, en er werd vooral over de controller gesproken die wel werd getoond. Dat is overigens niet bovenstaand model, want dat betreft een conceptversie uit het geruchtencircuit. De nieuwe controller, die de naam DualShock 4 draagt, zie je hieronder - een doorontwikkeling van de eveneens draadloze DualShock 3, met een touchpad aan de voorkant ter vervanging van de start- en select-knop. Ook krijgt de controller gezelschap van een balkje dat je onder de tv plaatst (zoals met Nintendo Wii) om de positie en bewegingen van de controller te lokaliseren. De PlayStation Vita draagbare speler (of PSV, opvolger van de PSP) kan eveneens als controller gebruikt worden. Een andere gave optie is de in-game actie direct als filmpje met de vrienden in je netwerk te delen, via de DualShock.

De besturing en het format waarop de PS4 gebaseerd zijn, draaien volgens Sony om vijf kenmerkende principes; simpel, direct, sociaal, geïntegreerd en gepersonaliseerd. "We wilden verzekeren dat de architectuur van de console de speler 'vloeiend' in staat stelt te verbinden met het complete aanbod aan ervaringen en mogelijkheden," aldus game designer Mark Cerny.

Streaming
Dan het streaming aspect. De console is nog niet getoond, maar de specificaties duiden erop dat er voorlopig nog fysieke schijfjes of downloads nodig zijn voor het spelen van games. Je kunt games tijdens het downloaden al wel spelen, en de mogelijkheid bestaat om een spel online op te slaan, om later op een andere plek door te spelen met de PSV - een functie die mogelijk uitgebreid wordt naar smartphones. Het lijkt er op dat streamen van games nog doorontwikkeld moet worden in de aanloop naar de lanceerdatum.

Wat de PS4 in ieder geval wel in huis heeft op het voor ons interessante gebied van streaming is het aanbod van diensten binnen het PlayStation Network, zoals Music Unlimited en Video Unlimited voor toegang tot muziek en film. Ook is de cloud technologie van Gaikai geïmplementeerd, de streaming specialist die vorig jaar door Sony werd overgenomen, waardoor het in de toekomst mogelijk wordt om een titel in de PlayStation Store direct te gaan spelen. We zullen verdere officiële berichten af moeten wachten voor de daadwerkelijke mogelijkheden, en de geplande termijnen van Sony.

Technisch
Ook hier nog niet veel details. Van binnen heeft de PS4 in principe veel overeenkomsten met een computer. Uitgerust met een X86-64 AMD 'Jaguar' CPU en 8 GB GDDR5 werkgeheugen. Er is een ingebouwde harddisk-drive, de optical drive is geschikt voor Blu-ray en DVD, voor de verbindingen is er ethernet, IEEE en Bluetooth, en AV output bestaat uit HDMI, Analog-AV out en digital output (optical). Niet de verwachte 4K videokwaliteit..?

Er is nog geen prijs voor de console die eind 2013 op de markt moet komen. Wel heeft Sony aangegeven onder het niveau van de introductieprijs van de PS3 te gaan zitten, die destijds voor 499 euro in de winkels arriveerde. 

EDITORS' CHOICE

 • Thuistesters gezocht!
  Philips PH805 hoofdtelefoon
  Thuistesters gezocht!
  lees meer »
 • Interview
  Grimm: historie & toekomst
  Interview
  lees meer »
 • Veel acties in december!
  Prijzenfestival 20 jaar HiFi.nl
  Veel acties in december!
  lees meer »