REVIEW

Little Village - Little Village LP


Eric de Boer | 20 maart 2013

In 1992 bracht de Brits-Amerikaanse groep Little Village zijn eerste album uit, met een gelijknamige titel. Dit album was feitelijk een voortzetting van een vijf jaar eerdere samenwerking van de vier heren die samen deze supergroep vormden. Het album werd – mede dankzij het goede geluid- een redelijke hit in Europa en Amerika. Little Village is voor het eerst in twintig jaar opnieuw ter perse gegaan - nu op 180 grams vinyl, wel te verstaan.

Music On Vinyl bracht onlangs enkele albums opnieuw op vinyl uit die al een tijd niet meer geperst werden. Hieronder ook dit album, dat in de jaren negentig in menige audiowinkel als demonstratiedisc werd gebruikt. Ware het in die tijd vaak op cd, maar dat terzijde. De supergroep waar Little Village uit bestond was eigenlijk een reünie van de opnames van het John Hiatt album Bring The Family uit 1987. Want naast Hiatt waren exact dezelfde artiesten op Little Village te horen, te weten Ry Cooder, Nick Lowe en Jim Keltner. Niet de minste namen, in elk geval.

Geen ramp, hoewel de recensenten indertijd weinig meerwaarde in het album zagen ten opzichte van eerdergenoemd Hiatt album. Toegegeven, het is vooral John die de vocalen verzorgt. Maar het samenspel van de vier talenten is ook op Little Village zo enorm goed dat het lijkt alsof de muziek vanzelf tot stand is gekomen. De prima productie van destijds is op de herpersing in al zijn glorie aanwezig en de ruimtelijke weergave en de dynamiek zijn op het Haarlemse vinyl ruim in orde. Het funky gitaarwerk van onder andere Ry Cooder zorgt voor een fijne rocksound met een eigen signatuur, terwijl de percussie (Keltner) en de baslijnen (Lowe) strak verzorgd werden. Nu, ruim twee decennia later, is Little Village nog steeds een prettig album dat Rock ’n Roll met laidback rockmuziek vermengt. De supergroep werd na een toer al ontbonden, een opvolger van deze plaat is er nooit van gekomen. Wat jammer is, want hoogtepunten als The Action, Inside Job, Big Love, Take Another Look of Don’t Go Away Mad smaken nog steeds naar meer… Wie de plaat uit 1992 op Reprise Records niet bezit of inmiddels heeft grijsgedraaid, zal deze rijke, heldere herpersing op goed geperst vinyl met open armen kunnen verwelkomen.

Label: Music On Vinyl
Speelduur: 46:24 minuten

EDITORS' CHOICE