REVIEW

Beasts of the Southern Wild


Jan Luijsterburg | 26 maart 2013

Een letterlijk en figuurlijk overrompelende film over het leven in een door water bedreigd gebied bij New Orleans, Louisiana. Een groep vrijgevochten outcasts weigert het gebied aangeduid als The Bathtub te verlaten. Een rauwe microcosmos in afwachting van de onvermijdelijke ramp, beleefd vanuit het ontwapenende, zesjarige meisje Hushpuppy.

Alles in de badkuip is opgebouwd uit afval. Bestaan is een kwestie van overleven. De bewoners zijn extreem solidair met elkaar, niemand wordt uitgesloten. Er wordt veel gedronken, vooral ook door Hushpuppy’s vader Wink, die er zowel mentaal als fysiek slecht aan toe is.

Het weergaloos door Quvenzhané Wallis gespeelde meisje (zij is de jongste actrice die ooit voor een Oscar genomineerde werd) moet noodgedwongen voor zichzelf zorgen, ook al is ze daar nog lang niet aan toe. Ze is één met de natuur, maar door de omstandigheden slaan haar kinderlijke verklaringen van de situatie op hol. Werkelijkheid en fantasie raken verstrikt als oerwezens door het smelten van de ijskappen – de verklaring voor het stijgende water – tot leven komen in haar magische kinderwereld. 

Benh Zeitlin bewijst dat je geen groot budget nodig hebt om een volkomen originele film te maken die er ook nog eens geweldig uitziet. In een mooie making of is te zien hoe een groep enthousiastelingen, voor een groot deel zonder filmervaring, als een eenheid opereerde als in een gezamenlijke trip. Het geheel ziet er net zo rommelig uit als de set. De extreem beweeglijke cameravoering met grofkorrelige, warm gekleurde 16mm beelden geven een enerverend, extatisch gevoel van urgentie dat extra kracht krijgt door een fantastische soundtrack, vervaardigd door de regisseur in samenwerking met componist Dan Romer.

Als extra is ook de Zeitlins korte film Glory at Sea opgenomen, over de verdronken slachtoffers van een orkaan die terugkeren, gemaakt kort na Katrina. De film laat zich bekijken als een voorstudie voor Beasts of the Southern Wild. Muziek, voice over, titels en cameravoering hebben al helemaal de sfeer te pakken. Mooi om te zien is ook het verslag van de audities en repetities met de kleine Quvenzhané Wallis. Op de vraag wat ze het liefst doet antwoordt ze zonder enige aarzeling: bloemetjes plukken. Een dropje.

Deze ode aan de eigenzinnige bevolking van Louisiana ondergaan is een belevenis. Prachtfilm.

Aanvullende informatie:
VS, 2012
Speelduur: 93 minuten
Regie: Benh Zeitlin
Scenario: Lucy Alibar en Benh Zeitlin
Camera: Ben Richardson
Muziek: Dan Romer en Benh Zeitlin
Met: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly
Extra’s: Deleted Scenes met commentaar van de regisseur (14 min), Audities (15 min), The Making of Beasts of the Southern Wild (22 minuten); Glory at Sea (26 min)
Beeld: 16:9, 1080p
Geluid: DTS-HD Master 5.1
Uitgave: A-film
Officiële website

EDITORS' CHOICE