ARTIKEL

Interview Vince Bruzzese (Totem)


Max Delissen | 30 december 2009 | Fotografie Jiri Büller

Tijdens de afgelopen VAD Show liepen we op de stand van importeur Joenit onverwacht Vince Bruzzese, de charismatische directeur/ontwerper van het Canadese luidsprekermerk Totem tegen het lijf. Zo vaak krijg je de kans niet om een Bijzonder Persoon uit de hifi te interviewen, dus een afspraak was snel gemaakt.

Bruzzese ziet er met zijn wijd uitstaande warrige grijze haardos op het eerste oog een beetje uit als een verstrooide, wereldvreemde professor, maar zijn onberispelijke maatpak en zijn welbespraaktheid bewijzen onmiddellijk het tegendeel. Hij is oprecht vereerd dat we met hem willen spreken, en neemt bijna anderhalf uur de tijd om over zichzelf, zijn bedrijf en zijn muzikale filosofie te vertellen. En vertellen kan hij. Zijn zachte stem moet regelmatig even gesmeerd worden, want de woorden vallen hem bijna als vanzelf van de lippen. Natuurlijk praat hij graag over zijn passie en zijn vak, maar hij vertelt het alsof hij er voor het eerst naar gevraagd wordt, maar in zijn enthousiasme is hij ook voortdurend alert om eventuele onduidelijkheden toe te lichten of iets op een andere manier te herhalen.


(Foto: Jiri Büller)

Op mijn vraag hoe de naam Totem is gekozen verschijnt een milde glimlach op zijn gezicht. “Die naam was een idee, nee, een soort geschenk van een vriend van me die half indiaan is. Toen hij in een moeilijke periode in zijn leven zat heb ik hem een paartje van mijn luidsprekers cadeau gegeven met de mededeling erbij dat hij daar maar eens goed naar moest luisteren. Een tijdje later vertelde hij me dat het plezier dat de luidsprekers hem hadden gegeven een significante bijdrage had geleverd bij het hervinden van zijn levensvreugde. Indianen geloven dat de mens deel uitmaakt van een groter geheel, en dat er voorwerpen of dieren om ons heen zijn die van grote spirituele betekenis kunnen zijn, waar we kracht en `guidance` in kunnen vinden, en die ons begeleiden op ons levenspad. Zo`n voorwerp of dier noemen de indianen een Totem, en dat vond mijn vriend dus wel een toepasselijke naam voor mijn luidsprekers.”

“En dat zag ik niet alleen als een enorm compliment, het sloot ook heel erg aan op mijn eigen visie bij het ontwerpen van luidsprekers. Ik geloof dat muziek transcendentaal is, een transportmiddel van emotie, iets dat ons in het hart raakt. En de luidspreker is het medium dat met ons communiceert. Alle kracht die in muziek zit komt uiteindelijk tot ons via de luidspreker, en de kwaliteit van de vertaling bepaalt hoe goed we de boodschap verstaan. Daarbij is neutraliteit van groot belang. Ik wil dat mijn speakers realistisch klinken, met alle frequenties in een goede verhouding tot elkaar, met voldoende dynamiek en detaillering. Maar geen opgeklopt geluid. Eigenlijk maken wij de `Anti-hifi luidspreker`.”

EDITORS' CHOICE