REVIEW

Love is all you need


Jan Luijsterburg | 10 april 2013

Susanne Bier, maakster van even succesvolle als zware dramafilms als In a Better World, Brothers en After the Wedding, waagde zich met vaste scenarioschrijver Anders Thomas Jensen aan een romantische komedie.

Familiefeestjes zijn in veel Deense films een aanleiding om onderlinge conflicten aan het daglicht te laten komen. Naast Biers eigen After the Wedding zijn Thomas Vinterbergs Festen en Melancholia van Lars von Trier naargeestige voorbeelden. Love is All You Need, in Denemarken uitgebracht als Den Skaldede Frisør, de kale kapster, heeft een veel lichtere toon, al is er ook hier aan drama en ellende geen gebrek.

Kapster Ida (Trine Dyrholm) heeft net haar chemokuur afgerond als ze haar man Leif (Kim Bodnia, The Bridge) thuis betrapt met de secretaresse. En dat in de week voor de Italiaanse bruiloft van hun dochter. Ida zet Leif de deur uit en vertrekt alleen naar Italië, maar tot overmaat van ramp krijgt ze óók nog een botsing in de parkeergarage van het vliegveld, uitgerekend met de vader van haar schoonzoon.

Deze Philip (Pierce Brosnan) is een even rijke als onuitstaanbare vent. Hij verbergt zijn verdriet over het overlijden van zijn vrouw door zich op zijn werk te storten. Mensen houdt hij op afstand door ze af te blaffen, dus dat wordt gezellig. Maar onder de Italiaanse zon ziet alles er heel anders uit.

Zoals dat gaat in romantische komedies ontstaan en verdwijnen er liefdes bij de vleet. Confrontaties met Leif, die opduikt met zijn jonge vriendin, en de vervelende schoonzus van Philip zorgen voor komische momenten. Susanne Bier is vaak niet erg subtiel in haar dramatische (‘feel bad’) werk, maar dat geldt ook voor deze ‘feel good’ film. Voorspelbaar en heftig wentelt het voort, maar onderhoudend blijft het wel.

Het innemende spel van Trine Dyrholm, die van haar wat saaie personage een mens van vlees en bloed weet te maken, doet het oordeel toch naar de positieve kant uitslaan. En de idyllische plaatjes van het schilderachtige plaatsje Sorrento in de streek Campania alleen al zorgen voor een moeilijk te weerstane sfeer. Dat kan niet gezegd worden over  het kleffe interview met Brosnan en Dyrholm dat als extra bijgevoegd is.

Aanvullende informatie:

Denemarken 2012
Speelduur: 116 minuten
Regie: Susanne Bier
Scenario: Anders Thomas Jensen
Camera: Morten Soborg
Montage: Pernille Bech Christensen, Morten Egholm, Art direction, Peter Grant
Muziek: Johan Söderqvist
Met: Pierce Brosnan, Trine Dyrholm, Paprika Steen, Kim Bodnia
Extra: interview (17 min)
Beeld: 1:2,35 anamorf
Geluid: DD 5.1, Deens en Engels gesproken
Uitgave: Cinéart
Distributie: TWIN Pics

EDITORS' CHOICE

 • Thuistesters gezocht!
  Philips PH805 hoofdtelefoon
  Thuistesters gezocht!
  lees meer »
 • Interview
  Grimm: historie & toekomst
  Interview
  lees meer »
 • Veel acties in december!
  Prijzenfestival 20 jaar HiFi.nl
  Veel acties in december!
  lees meer »