ARTIKEL

Ayre Acoustics KX-R, een technisch verslag Deel 2


Gastauteur | 25 februari 2010 | Fotografie Gastauteur

In samenwerking met importeur Audiac presenteren wij u een tweetal bijzondere zgn. White Paper`s (een document met een informatieve of educatieve inhoud welke bedoeld is om de lezer op de hoogte te brengen van oplossingen voor bepaalde problemen, en/of de technische achtergronden bij het vinden van die oplossingen - red.). Het betreft de bijzondere versterkingsproducten van het Amerikaanse merk Ayre uit de X-R serie. Het is niet gebruikelijk dat we dergelijke artikelen publiceren, maar in dit geval maken we graag een uitzondering. Niet alleen omdat wij zelf de bijzondere kwaliteit van deze apparaten meermaals hebben mogen vaststellen, maar de artikelen zijn leuk en toegankelijk geschreven, en geven ook een goed inzicht in de verschillende technische principes die van belang zijn bij het ontwerpen van een versterker. Het artikel is vanuit de fabrikant geschreven in de "wij-vorm". Gedane uitspraken hoeven dus niet noodzakelijkerwijs de mening van HiFi.nl te vertegenwoordigen. Deze week deel 2.

Het gebalanceerde ontwerp vereist een volumeregeling voor zowel het geïnverteerde als voor het niet-geïnverteerde signaal. Daarbij is een absolute kanaalgelijkheid van groot belang. Bij het ontwerpen van de KX-R hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de kennis die we eerder opdeden bij het bouwen van de K-1Xe voorversterker, waarin voor de mechanische volumeregeling al een soortgelijk mechanisme gebruikt wordt. Door dit mechanisme aanzienlijk te vereenvoudigen, hebben we veel ruimte kunnen besparen.

Ayre Acoustics KX-R | Technisch verslag

Het volume is zowel met de regelaar op het front van de KX-R als vanaf de afstandsbediening te regelen. Wordt er voor een ander volumeniveau gekozen, dan komt de besturingsmotor van de volumeregelaar in actie. Via een tandsnaar bestuurt hij de pully’s van vier Shallco schakelaars, die dan steeds naar een andere weerstand schakelen. Met de perfecte, aan een kwaliteitsuurwerk herinnerende mechanische opbouw van dit systeem worden alle schakelaars natuurlijk geheel synchroon bestuurd.

Het volume kan in niet minder dan zestig stappen geregeld worden, waarbij elke stap voor 1dB volumeverandering staat. Dit garandeert een optimaal luisterniveau in elke denkbare opstelling. Vanzelfsprekend zijn ook deze Shallco schakelaars voorzien van zelfreinigende zilver-op-zilvercontacten.

 

EDITORS' CHOICE