REVIEWFocal

Focal New Chorus 716

Voor het beluisteren van de nieuwe telgen uit het Franse kamp van de firma Focal had de redactie van HiFi.nl het oog laten vallen op een persoon die nog fris en fruitig -lees: onbevangen- tegenover dit merk stond.

En inderdaad, ik moet toegeven dat ik er in het land der luidsprekers veel ontmoet en beluisterd heb, maar daar hoorde tot nu toe het merk Focal niet bij. Gelukkig geldt hier dat je nooit te oud bent om bij te leren, en kennis te maken met - voor jou - nieuwe merken. Ik laat me graag verrassen. In dit geval door de Focal New Chorus 716.

Voor HiFi.nl is de Focal Chorus 716 alvast geen vreemde eend in de bijt. Al in 2008 schreef René van Es een uitgebreide review over de 716, met als directe aanleiding toen de introductie van de 716W. In die review wordt uitgebreid stilgestaan bij de verschillen tussen de 716V en de 716W en de resultante daarvan op het geluid. Nu is er dan Focal New Chorus 716.

De verschillen met zijn voorganger(s)?De New Chorus heeft nu een zogenaamde Poron ophanging gekregen, afkomstig van de (veel duurdere) Utopia-serie. Dat zou resulteren in een beter demping. De tweeter "zingt" minder na en zou een stuk rustiger klinken. Verder heeft de luidsprekerkast meer interne versteviging gekregen, wat weer tot lagere kastresonanties zou leiden. Tenslotte zijn er nog 'cosmetische' aanpassingen: de buitenkant van de kast is nu afgerond en de gril plat uitgevoerd. Smart Audio's Franco Meraldi laat me desgevraagd weten dat de New Chorus in zekere zin ook nog een compromis is tussen de vorige 716V en -W. De New Chorus heeft de beschikking gekregen over verbeterde (woofer-)conussen van Polyglass. Kort gezegd: de 716W beschikte over handgemaakte, met Polyglass beklede conussen, de 716V bevatte machinaal gefabriceerde van Polyglass voorziene conussen. De New Chorus is nu voorzien van een verbeterde machinaal geproduceerde Polyglass bevattende conus. Aangezien ik de vorige Focal Chorus 716 nooit heb beluisterd, ga ik hier verder niet in op alle mogelijke verschillen tussen de oudere en deze frisse moderne variant, maar verwijs ik graag nogmaals naar de technische uitleg van de eerdere review.

Voorspel
Importeur Smart Audio had het me van te voren goed op het hart gedrukt: laat de luidsprekers vooral eerst goed inspelen. De Focals kwamen namelijk zo'n beetje rechtsreeks van de fabriek uit Frankrijk en hadden nog geen noot laten horen. Het idee was dus om 'gewoon' wat muziek op de klankkasten af te vuren, om ze heel langzaam te laten wennen aan wat ze hier in huis de komende weken zouden moeten gaan doen.

Zo gezegd, zo gedaan; een willekeurige radiozender mocht eerst als bron dienen om de speakers van voer te voorzien. Ikzelf was al weer op weg naar de achterkamer om alvast de grote kartonnen verpakkingsdozen af te voeren. Maar zo in die wandelgang viel me toch al wel op dat er met de komst van de 716 niet zomaar een luidspreker naar binnen was geschoven. Ingespeeld of niet (nou, niet dus), de speaker liet al opvallend van zich horen. Het werd er eentje om de komende weken goed in de gaten te houden.

MERK

EDITORS' CHOICE