ARTIKEL

IS Europe 2010 - deel 2

Max Delissen | 05 februari 2010 | Fotografie PHOTO40

Projection Design

Projection Design is een Noorse fabrikant van uiterst hoogwaardige projectoren. De persconferentie die op de eerste ochtend van de ISE wordt georganiseerd begint met enige vertraging vanwege een technisch probleem Zo gaat dat op beurzen, dat hoot er bij, en het is ook niet erg. Vooral niet omdat de firma de genodigden voorziet van een traditioneel Noors ontbijt met wilde zalm, bruine kaas (een delicatesse!) en Aquavit (om half elf `s morgens, lieve hemel...).

De noviteiten van deze firma hebben vooral te maken met applicaties voor situaties waarin een uiterst scherp en gecallibreerd beeld nodig is (te denken valt aan medische toepassingen, het op hoge resolutie bekijken van operatiebeelden en röntgenfoto`s bijvoorbeeld), en hoogwaardig 3D CAD design. Voor die laatste toepassing is een soort remote-sonde ontwikkeld die men in de hand houdt, en waarmee men door de draaien en te bewegen het beeld op het scherm kan laten bewegen en manipuleren. Het werkt met een zendertje dat `kijkt` naar witte stipjes op een dodecaëder-vormig veelhoekig object. Heel futuristisch, en het beeld is uiterst scherp.

De nieuwe F35 WQXGA (W=wide) projector heeft een beeldresolutie van 2560x1600 beeldlijnen. Het beeld is scherper dan scherp, en ondanks dat het een kleurwielprojector is hebben de Noren het regenboog-effect tot een absoluut minimum terug kunnen brengen.

Ook nieuw is het MIPS systeem, wat staat voor Multi Imaging Projection System, waarvoor twee of meer projetoren worden gebruikt om één beeld te projecteren, wat een groeter lichtopbrengst én een fantastische schepte oplevert.

Voor toepassingen waarbij absoluut geruisloze projectie vereist is, of waar het om callibratie-redenen niet is toegestaan om de projector aan te raken (wat bijvoorbeeld nodig is om de lamp te verwisselen) ontwikkelde Projection Design een systeem met vloeistofgevulde lichtgeleiders die het mogelijk maken de lichtbron van de projector buiten de projectieruimte te plaatsen. Daardoor is in de projector zelf slechts een zeer minimale koeling nodig. Onmeetbaar stil, omdat de omgevingsruis luider is dan de zeer langzaam draaiende ventilator. Maximale afstand waarover het licht kan worden getransporteerd zonder verlies is op dit moment 30 meter, aan grotere afstanden wordt gewerkt.


Stealth Acoustics

Waar op de CES dit jaar 3D “het ding” was (op deze beurs overigens ook geen gebrek daaraan, maar dan vooral voor professionele toepassingen) is hét thema op de ISE toch wel onzichtbare luidsprekers. Meerdere aanbieders begeven zich op deze uiterst lucratieve markt, en Stealth Acoustics maakt naar mijn bescheiden mening op dit moment de best klinkende invisible speakers. Onzichtbaar in de zin dat ze in de wand worden gebouwd zonder zichtbare grille ervoor. Stealth Acoustics werkt in tegenstelling tot bijna alle andere systemen niet met NXT panelen, maar met echte luidsprekerunits die op unieke wijze een volledig gesloten bovenlaag in trilling brengen. Waar na inbouw door een speciaal opgeleide installateur gewoon een stuclaag van maximaal 1,5 millimeter overheen gaat, een verfje erover, indien gewenst, en wég zijn ze.

Het resultaat is een full-range weergave die je eerder verwacht bij forse vloerstaande luidsprekers. De subwoofers hebben, net als de full-range weergevers, een diepte van net geen 10 centimeter. Daarvoor is gekozen met het oog op de maten van de Amerikaanse zgn. dry-walls. Nederlandse gegadigden zullen bij bestaande bouw een voorzetwand moeten laten plaatsen, of bij nieuwbouw een holle wand waar deze luidsprekers echt naadloos en dus totaal onzichtbaar in worden weggewerkt. Hoe dat klinkt? Verbluffend! Zitten er dan wel hoge tonen in? Nou en of. De tweeter is eigenlijk meer een soort trillingsoverbrenger die in plaats van een conus of dome aan te drijven via een speciale schijf van een keihard vezelmateriaal direct in contact staat met de afdekplaat. De afstraling is daardoor zo goed dat deze luidsprekers amper bundelen, en er dus een zeer grote ruimtelijkheid zonder specifieke `sweet spot` ontstaat.

Bijzonder is dat er 10 jaar garantie op de luidsprekers zit, met on-site reparatie inclusief het opnieuw inbouwen en herstellen van het stucwerk.


Elipson

De legendarische luidsprekerfabrikant uit Frankrijk is sinds twee jaar in handen van Innovadis, eveneens een Frans bedrijf, en produceert nog steeds volop luidsprekers.


(Fotografie: PHOT040)

Nieuw is onder andere de Planet L, een bolvormige luidspreker. Elipson experimenteert al sinds de jaren-60deze kastvorm, en de huidige generatie klinkt zeer veelbelovend.


EDITORS' CHOICE